tomaat week 15 2016 Bekijk dit bericht in uw browser

tomaat week 15 2016

-De tomatengewassen zijn na de mooiere dagen van afgelopen weekend weer goed op kracht gekomen. De koppen zijn wat sterker en wat generatiever geworden. De plantbelasting loopt nog steeds op, de piek in de belasting
komt rond week 18 voor de fijnere soorten en rond week 21 voor de grove tomaten. We moeten nu dan ook de kracht op het gewas vasthouden.. Lichtsom-verhogingen en dag-verlengingen zijn vaak niet meer nodig. Wel is de dagverhoging op licht nog gewenst, zeker bij de wat vegetatievere soorten. Bij veel licht mogen we nog altijd naar de 24 a 25 graden pieken.

-De waterbehoefte van de plant is de laatste weken snel toegenomen. We moeten rond 9.00 uur als starten, rond 11.00 uur is er drain gewenst. In de namiddag kan worden doorgedruppeld
tot 16.00 a 17. 00 uur afhankelijk van de hoeveelheid substraat . Zorg er wel voor dat het drainpercentage na 15.00 uur niet hoog is , 20% per beurt is dan genoeg. De druppel EC kan naar 2,8 a 3 , in het substraat kunnen we streven naar 4,5 EC.
Nu we meer water gaan geven is het nodig om per kraanvak eens de afgifte te meten. Verschillen hebben nu een grote weerslag op het gewas.
Voor zover dat nog niet gebeurt is het goed om eens een monster van het druppelwater te nemen. Dan weet U ook of de door U berekende voedingsoplossing ook werkelijk naar de plant gaat

-De zon komt op overdag
al vrij fel door. Maandagmiddag hadden veel gewassen even een moeilijk moment, de RV zakte soms wel weg naar waarden onder de 50 %. Toch mogen we overdag hier niet teveel op reageren. Kies voor temperatuur boven vocht zolang de instraling boven de 250 a 300 Watt is. De plant moet wennen aan het scherpere weer, maar we kunnen beter pas tegen de avond het vocht weer terug halen.
Overdag is het beter om niet voor hoger oplopende temperaturen te kiezen. Wel kan er gekozen worden voor een wat grotere raamstand aan de luwe zijde en wat voorzichtiger luchten aan de windkant. Bij wat schraler weer mag de verhouding tussen luw en wind gerust 1 op 4 zijn.

-De scherper instraling vraagt wel voor maatregelen als een doekscherm boven de pad en eventueel wat krijt tegen de gevel aan de zonzijde
van de kas. Bij de gevel aan de zuidzijde kan het ook interessant zijn om er nog een extra kop bij te zetten. let dan wel op dat de watervoorziening van deze gevelrij ook wordt aangepast. Een gevelrij aan de zuidzijde kan wel 10% meer verdampen als een tussenrij.

-Qua insecten heeft het seizoen tot nu toe redelijk verlopen. Alles is aanwezig, waarbij luis en spint zich wat meer manifesteren als andere jaren. Er is -naast macrolophus- meer encarsia uitgezet tegen de witte vlieg, en op de meeste bedrijven (vooral belicht) heeft dat goed gewerkt. Toch laat de witte vlieg de laatste week zich ook steeds meer signaleren.
Hou de komende weken de ogen goed open en kontroleer over Uw gehele bedrijf het verloop van de diverse aanwezige aantastingen. Grijp indien nodig op tijd (pleksgewijs) in.

Copyright © Horti-Consult Int. All rights reserved.
 
Ons e-mail adres is:
info@horti-consult.nl
 
Aan deze nieuwsbrief kunnen geen rechten worden ontleend. Wilt u liever geen berichten meer ontvangen van deze mailinglist, klik dan op de link hieronder om u uit te schrijven:
uitschrijven op deze nieuwsbrief