(geen onderwerp) Bekijk dit bericht in uw browser

Nieuwsbrief Komkommer week 27 2016















































Nieuwsbrief komkommer week 27 2016


Wisselvallig zomerweer:

Mei en juni hebben niet de hoeveelheid licht gebracht die deze maanden normaal leveren. Dat is dan ook in de productie te merken, meeste van de collega’s lopen in stuks ca 8 a 10 achter op vorig jaar. Het wisselvallige weer van afgelopen 3 weken heeft voor veel snotpunten in de Roxanne
gezorgt. Verder veel mycosphaerella punten in Kurios, Roxanna en SEncere. Zelf in de Bonifatio, Laureen, Sheila en Bonaire komen er myco’s punten voor. Was het begin week 25 nog maar 1 vrucht per stam is de berg Mycosphaerella nu veel groter. Eind vorige week kwam het opzetten en de stroom houdt nog steeds aan. Als oorzaak moet het warme, donkere zeer vochtige weer van week 25 worden gezien. De luchting moest toen elke dag aangepast worden.


Voorkom te grove bloem aanleg.

De nachten blijven voor de tijd van het jaar nog te koud.
Ook overdag
blijft de buiten temperatuur aan de lage kant. In combinatie met wind zorgt dit voor een sterke
afkoeling van de planten( planttemperatuur).
Dit is de aanleiding voor rotpunten en mycosphaerella.

Wat is actief telen?

Kom zolang de koude nachten blijven met 20 C
uit de nacht.
S`morgens hoge buizen bij een lage basis temperatuur zorgt voor te veel kouval, waardoor de kop van de plant te koud blijft. Dit geeft veel
wortel druk op de bloemen.

Voorkom dat in de periode van 8.00 uur tot 10.00 uur wel tijdig wordt gelucht maar niet met de P-band die we als zomer instelling hanteren .
Door het te snel doorluchten naar max raam blijft de planttemperatuur achter tov de kastemperatuur.

Voorkom dat aan het einde van de dag, in de periode van 16.30 uur tot 20.00 uur de kas niet te dicht blijft .
Buiten is het erg vochtig voor de tijd van het jaar waardoor het in de kas snel dompig en te benauwd aan voelt.

Meer luchten dus in deze periode.

Grove bloem aanleg
komt ook door met te lage EC mee te druppelen.

Bij te gemakkelijk groei
( licht en hoog vocht)
vreet de plant alle voeding uit de mat .
Druppel
daarom met een EC van 3,0

na
eerste

week
planten en verlaag deze
pas als de mat EC boven de 3,5 EC komt.

Let vooral op in de week dat de plant aan de draad zijn en worden getopt.
Op dat moment is de plantbelasting nog beperkt en neemt de worteldruk op de bloeiende bloemen toe.
Streef naar
het handhaven van de opstooktemperatuur in de morgen . Daarnaast is het voorsommige reden
om
een extra gewasbeschermingsmiddel in te zetten
om mycos en rotpunt te voorkomen.



Melasse + Silwet gold:

Op pad wordt een combinatie van Melasse (stroop) met Silwet gold geadviseerd. Het zou als Haarlemmer olie overal tegen werken. De Melasse zou de vleugels van zowel witte vlieg als trips vastkleven. Dat klopt ook het middel Agricole (op zetmeel basis) dat al jaren in de eco-teelt wordt ingezet werkt met een concentratie van 3 liter per ha aardig op witte vlieg en met 5 liter op trips. Grootste probleem van deze middelen is dat het alles vast plakt. Bij te vaak gebruik of te hoge concentraties plak je ook de huidmondjes dicht en vergeelt het gewas wel erg snel.

Te hoge concentratie (boven 50 ml/100 liter water) van Silwet gold zijn zeer hard voor een komkommergewas. Horti-Consult adviseert daarom alleen in uiterste nood (haard) of op een afgedragen gewas of lege kas hogere concentraties.

Nu we het toch over schade spuiten hebben.
Net als een uitvloeier (zeep) als Silwet gold lossen alle oliën de waslaag van het blad op. Is deze eenmaal weg duurt het even voordat het hersteld is en staat het gewas letterlijk in z’n blote kont met een zienlijke bladschade als gevolg. Dus bij oliën eerst goed lezen hoeveel water de fabrikant denkt dat er per ha gespoten wordt.


Rupsen:

Eerste rupsen zijn ook weer gesignaleerd, dit terwijl het toch niet echt warm is geweest de laatste 3 weken. Voer bij de vondst van de eerste kleine rupsjes direct een bestrijding uit. Meestal is een halve liter Nomolt per ha voldoende.


Pythium:

De hoeveelheid Pythium in de gewassen is niet schrikbarend, maar er sluipt wel eens een enkele plant door. Vooral de wat zwaarder groeiende rassen als Roxanna, Kurios, Ferox, Dee Zire en SEncere hebben er wat last van. Niet gek want deze planten zullen op het plantbed door hun groeikracht meer druk op de poot hebben dan een minder groeikrachtig ras. Het aangieten van de plantvoet kort na het poten met Proplant of Previcur energy werkt afdoende .

Copyright © Horti-Consult Int. All rights reserved.
 
Ons e-mail adres is:
info@horti-consult.nl
 
Aan deze nieuwsbrief kunnen geen rechten worden ontleend. Wilt u liever geen berichten meer ontvangen van deze mailinglist, klik dan op de link hieronder om u uit te schrijven:
uitschrijven op deze nieuwsbrief