Paprika week 15 2016 Bekijk dit bericht in uw browser

Paprika week 15 2016

Paprika week 15 2016


Algemeen
Plantbelasting is redelijk tot
hoog die nu aan de planten hangt. Met name het 2e zetsel trekt nu sterk aan het gewas. Mede door het mindere licht van afgelopen week was de zetting
even gestopt, maar is nu duidelijk weer aan de gang gegaan. De komende tijd is te hopen dat de reactie van het snijden effekt zal geven op een mooie en snel doorzetting. Groei is over het algemeen weer aan het toenemen.
Bij de vroege telers wordt er nu gesneden van het 2e zetsel. In april wordt er nog goed gesneden. Begin mei zal hier wel even een gat in komen. Kwaliteit is dit jaar met name goed geweest, ook duidelijk minder steeltjesrot. In het 2e zetsel zien we wel wat dubbele vruchten en scheve vruchten. Ook het dunnen(van afwijkende) in het 2e zetsel geeft naar onze mening resultaat, zeker op het weer snel doorzetten van 3e zetsel. Investeren hierin loont zeker. Ook zien we nu weer iets doorzakkende touwtjes. Zorg dat de planten goed strak blijven. Een doorzakkende plant kost toch al snel groei. Pas nu verder ook goed met teveel toppen. Top nu minimaal op 1 blad om voldoende groei te houden en draai de planten niet te strak in.


Klimaat
De komende week wordt er zachter weer aangegeven. Dit betekent allereerst kritisch op het gebruik van het scherm met name in de ochtend en avonduren. Zorg dat er wel een actief klimaat blijft zodat het schokeffect wanneer het scherm open gaat niet te groot wordt.
Er is nu wel wat discussie over het doorstoken in de nacht om de vruchten snel te lossen of juist rustig te blijven om de knoppen voor het volgend zetsel sterk te houden. Waardoor zodra er meer ruimte komt er direkt weer zetting plaats kan vinden. De laatste jaren hebben we steeds meer rassen
die van zichzelf iets gemakkelijker blijven groeien. Tot nu hebben we geen groeizaam weer gehad, maar dit gaat wel veranderen. Het etmaal zal nu vanzelf al iets hoger zijn. Daarnaast blijft het belangrijk om goed op het licht in te haken. Bijvoorbeeld streef naar een etmaal van 19 graden met donker weer(500 joules) en met licht 21 tot 21,5. Werk ook aan een donkere dag naar een dagtemperatuur van minimaal 21 graden, wel kan deze korter zijn. Om met een donkere dag
een lagere etmaal te scoren zal hierdoor de basis in de voornacht, 1e helft nacht aangepast dienen te worden. Tegen de ochtend altijd de plant weer op temperatuur brengen naar minimaal 20 graden te werken. Zeker als de lengtegroei nu wat rustiger is. De luchting zal de komende week iets eerder moeten aanvangen bijvoorbeeld 24 graden of lager om de temperatuur overdag niet te hoog op te laten lopen.
Wel blijf het natuurlijk oppassen voor (te laag) vocht overdag, wees dan ook kritisch op de windzijde en laat de windzijde zeker in de middag verder weglopen. Schermen tegen instraling is ook zo'n discussiepunt, maar feit blijft wel dat een open gewas, waarbij er sprake is van een echte zonkant, de vruchten gevoeliger zijn voor verbranding. Het scherm laten reageren hierbij op 650 watt kan dan een aanrader zijn.


Watergift
Watergeven met sterke weersveranderingen blijft het moeilijkste. Duidelijk is wel dat de laatste jaren geleerd hebben dat een teveel aan water en grote hoeveelheden drain al snel voor problemen kunnen zorgen zoals flesjesschimmel en olifantenpoten. Vooral
bij deze laatste kwaal zijn natte potten veelal de oorzaak. Een aantal telers hebben als proef dit jaar de pothoezen in een vroeg stadium verwijderd.
Zorg er ook voor dat draingaten nog goed open zijn. Lagere luchtvochtigheden en meer licht zorgen voor meer verdamping van de planten. Wateropname van de planten en ook de intering van de matten neemt dan toe.
Belangrijk is om te kijken naar 1e drainmoment deze
moet toch wel tussen 10.00 en 11.00 uur gerealiseerd worden. Hou hierbij ook de Ec van de drain
in de gaten. Deze mag overdag niet stijgen. Stoptijdstip is zeker zo belangrijk als de starttijdstip, maar kijk kritisch naar de drain% aan het eind van de dag. Het is niet nodig om later in de middag nog drain% te realiseren van boven de 30%. Werk daarom in de middag met kleinere beurten. Algemeen wordt er tussen de 2 en 2,5 cc per joules gegeven bij de paprika. Werk eventueel in de late middag met een stralingsdrempel, zodat er op donkere dagen toch aan meer intering gewerkt kan worden. Neem nu regelmatig een monster. De kalium/calciumverhouding kan nu snel veranderen.


Plagen
We zien steeds meer nieuwe haarden met luis ontstaan. Deze kunnen snel ontwikkelen met mooier weer. Bestrijdt deze plekken dan ook snel, zeker als er sprake is van boterbloemluis. Hou ontwikkeling van luisparasieten nauwlettend in het
oog. Een evenwicht kan snel veranderen.
Ook spint wordt er nu gevonden. Een vroege herkenning is vaak essentieel. Druk het personeel op het hart om goed naar belagers te kijken. Laat een eerste aantasting aan alle medewerkers zien. Rupsen zijn dit jaar duidelijk langer weggebleven. Wel signaleren we er nu steeds meer. Wacht niet te lang met het bestrijden. Kleine exemplaren zijn veelal gemakkelijker te doden dan grote. Wel extra aandacht voor de witte vlieg en met name Bemisia. Signaleer deze tijdig en bespreek met uw (bio) voorlichter een goed plan van aanpak. Ook trips zien we nu snel toenemen, een goede bezetting en opkomst van orius is hierbij essentieel

Copyright © Horti-Consult Int. All rights reserved.
 
Ons e-mail adres is:
info@horti-consult.nl
 
Aan deze nieuwsbrief kunnen geen rechten worden ontleend. Wilt u liever geen berichten meer ontvangen van deze mailinglist, klik dan op de link hieronder om u uit te schrijven:
uitschrijven op deze nieuwsbrief