(geen onderwerp) Bekijk dit bericht in uw browser

Komkommer week 18 2017

Komkommer week 18 2017

Nu we de maand mei in gaan begint bij veel komkommer telers een nieuwe periode.
De oudere gewassen die nog een tijdje mee moeten, staan op het punt middels hergroei weer in productie stelling te komen. Op dit moment zien we dat na flinke weken van productie nu de nieuwe scheuten weer voor bloem aanleg zorgen. Het is zoeken naar de goede verhouding blad , bloem en vrucht.
Zolang het erg schraal blijft en de nachten toch nog flink afkoelen is het streven naar etmaal temperaturen van 20 - 20.5 c. Om te voorkomen dat gewassen
volgroeien en veel bloem aanleg realiseren streven naar een
nacht temperatuur van
18 C voornacht en een nanacht van 19,5 - 20 C . Overdag willen we wel klimaat maken maar let op dat het overdag en einde dag niet een te benauwd klimaat wordt. De kans van broeikoppen en mycosphrella neemt dan toe.


De hogedraad moeten nog een tijd met het gewas door. Voor sommige was de april periode een moeilijke periode. Bedrijven hadden last van broeikoppen en soms mycospharella in de vrucht. Grootste oorzaak van deze problemen zijn het te hoge vocht in de nacht door te intensief gebruik van het scherm. Streef in de nacht naar een vochtdeficit dat boven de 1.7 - 2.0 gr/m3 blijft . Ook overdag kan het vocht te hoog oplopen als op licht de ventilatie lijn te hoog wordt aangehouden. Wordt
de blad kleur in de kop bladeren te licht dan wordt het blad bolblad gevoelig maar is ook de kans van mycospharella stippen in het blad groter.
Streef naar etmaal temperaturen niet hoger dan 18,5 - 19 c
Omdat het weer erg wissel vallig is , instralingen van 100 tot 800 watt liggen erg dicht bij elkaar en dat bij vrij lage buiten temperaturen ,
kan het gebruik van een scherm uitkomst bieden. Sluit het scherm tot 75 - 80 % bij
600 watt. Hierdoor bijft het klimaat stabieler.
Op sommige bedrijven wordt Lunar in gezet om mycospharella maar ook eventueel Sclerotinia tegen te gaan.


Een aantal
bedrijven hebben het oude gewas al geruimd en hebben nieuwe geplant. Het lijkt misschien heel gewoon , het krijgen van een goede plant op de afgesproken plantdatum.
De praktijk is echter toch anders. Houdt contact met de plantenkweker
wanneer je je planten kunt verwachten maar ook vooral wat hij gaat brengen.
Gebruik de eerste dagen van planten het scherm boven de 500 watt. Houdt de pot vochtig dus ook bij een droog substraat een nachtbeurt totdat de wortels zich goed door de gehele mat begeven. Bij het huidige weer is de luchtvochtigheid in de kassen erg laag. Lucht door als de kas temperatuur boven de 23 - 24 komt hiermee voorkom je dat het gietwater te warm wordt en de pythium gevoeligheid kans krijgt.
Veel bedrijven hebben de intensie om zoveel mogelijk biologisch de teelt te starten. We zien dat vooral spint zich snel ontwikkelt en mogelijk bij gestuurd moet worden. Ook komt er bij bedrijven al katoenluis voor ook dit kan te snel gaan en dus is chemisch bij sturen noodzakelijk.

Copyright © Horti-Consult Int. All rights reserved.
 
Ons e-mail adres is:
info@horti-consult.nl
 
Aan deze nieuwsbrief kunnen geen rechten worden ontleend. Wilt u liever geen berichten meer ontvangen van deze mailinglist, klik dan op de link hieronder om u uit te schrijven:
uitschrijven op deze nieuwsbrief