1e oogst is begonnen Bekijk dit bericht in uw browser

Paprika week 8 2018

Paprika week 8 2018


Algemeen

Door het goede weer is de totale stralingssom van dit jaar boven die van vorige jaar uitgekomen(van week 1 t/m week 7). Door het moeizame weer in het begin kunnen we zeggen dat de zetting bij paprika ook redelijk gespreid is gekomen. Bij de vroege planting(zetting week 1 t/m3) zijn de stengels soms teruggedund naar 1 vrucht per stengel. Er is hier altijd discussie over maar 1 vrucht groeit het gewas eenvoudig beter door en zal er eerder herzetting plaatsvinden. Bij de late zetting na week 4 zijn er ook die dunnen maar veelal hangen er hier meer dan 2 vruchten aan. Veelal snoeit men dan 1 vrucht ertussen uit. Ook zien we de laatste weken meer dubbele vruchten in onze oksel. Deze moeten
zeker worden weggehaald.
Etmalen van tussen de 17,5 en 18,5 kwamen regelmatig voor, voor de zetting, maar kunnen we nu steeds meer achter ons laten. Etmalen die nu gerealiseerd worden is veelal 20 graden of hoger.
Zoals het nu eruit ziet zal de volgende zetting zich in week 9 en 10 aankondigen. In week 8,9 en 10 zullen er meer groene vruchten aangeboden worden. Grofheid is soms wisselend. Kwaliteit is goed te noemen. Hou verder wel de knopstand goed in het oog. Bij de latere planting zien we over het algemeen zetting in week 6, 7 en 8. Deze vruchten zwellen duidelijk sneller. In koudere hoeken is het altijd raadzaam om meer te dunnen, zodat hier de komende tijd meer groei overblijft.


Probeer vanaf nu te toppen op minimaal 1 blad. De instraling zal de komende tijd al snel toenemen. Nu wordt er reeds 450 watt gemeten. Soms was te zien dat van de week met de eerste dag zon het gewas het iets moeilijk had. Ga met zonnig weer luchten op 24 of 25 graden, maar probeer te werken met een weersafhankelijke p-band. Hierdoor wordt met koude buitentemperaturen er rustiger gelucht, mits goed ingesteld.Probeer zoveel mogelijk mogelijk minimaal te luchten aan de luwzijde. Kouval in de kas is funest voor de groei. Probeer ook na 15.00 uur minimaal te luchten. De temperatuur mag maximaal oplopen naar 26/27 graden. Het scherm mag met kou weer (lager dan 2-3 graden) niet te snel op instraling open. Een instelling van 150 watt of meer zorgt ervoor dat het scherm niet open gaat voor 9.45 uur. Probeer het scherm open te hebben tussen 10.30 uur en 15.30 uur. Op tijd sluiten voorkomt dat de buizen aantrekken voor het scherm dichtgaat.


De komende tijd zal de zonne-instraling toenemen naar de 600 watt. Dit kan voor enkele onder u een reden zijn om het scherm op instraling gedeeltelijk te sluiten. Met name voor telers met een open, schraal gewas en een zonnerij kan dit toepasselijk zijn. Geef met het mooie weer voldoende water tussen 10 en 15.30 uur. Er moet rond 11.30 uur de eerste drain gerealiseerd worden. Doe dit door te werken met maximum rusttijden(met name donker weer), verder kan er nu op licht ingesteld worden. Met name in de namiddag mag de maximumrusttijd weer langer en is het licht meer van belang op de herhaling van de beurten. Ook de Ec mag nu iets meer verlaagd worden naar.

Wees verder nu kritisch op doorzakkende stengels dit kost onnodig veel groei. Aan achterblijvende stengels wordt veelal te weinig aandacht gegeven. Verwijder hierbij in een vroeg stadium de vruchten of snij van deze takken sneller een groene vrucht. Ook zien bij we takken die meer dan de helft achterblijft dan de overige stengels er geen nieuwe scheut bovenin wordt aangehouden. Wees ook voorzichtig met het (te) snel
en (te hoog) rondgaan van toppen. Dit bevordert de groei niet en geeft sneller kans op zonnebrand.


Ook de eerste spint wordt weer gevonden. Probeer nu regelmatig goed te scouten op de aanwezigheid hiervan. Sommige telers kiezen nu de komende tijd voor pest in First. Overleg met u biobegeleider over de juiste inzet hiervan.
Trips wordt nu minder gevonden dan bij aanvang van de teelt. Onderschat deze plaag echter niet en ga snel aan de slag met signaalplaten, roofmijten in combinatie met Orius. Ook luis vinden we nu veelal nog in kleine haarden. Regelmatig inzetten van luisparasieten kan erger voorkomen. Dit jaar wordt er meer gebruik gemaakt van macrolophus in de paprika.

Copyright © Horti-Consult Int. All rights reserved.
 
Ons e-mail adres is:
info@horti-consult.nl
 
Aan deze nieuwsbrief kunnen geen rechten worden ontleend. Wilt u liever geen berichten meer ontvangen van deze mailinglist, klik dan op de link hieronder om u uit te schrijven:
uitschrijven op deze nieuwsbrief