Wordt onze nieuwsbrief niet goed weergegeven? Bekijk de nieuwsbrief hier online.

Inhoudsopgave

In de hoek met Anouk

Spel vormt de basis voor de ontwikkeling van het jonge kind. Om kinderen te kunnen laten spelen is een goed ingerichte speelleeromgeving essentieel. Adviseur Anouk Brouns zal in een terugrekende reeks informatie delen over haar ervaringen en de mogelijkheden van de speelleeromgeving. Deze keer staat centraal: de watertafel. Lees hier meer.

Week van de hoogbegaafdheid

Van 7 tot 15 maart is het de week van de hoogbegaafdheid.
Tijdens deze week staat het verspreiden van kennis over hoogbegaafdheid en het wegnemen van vooroordelen en misvattingen centraal. Door heel het land worden verschillende activiteiten georganiseerd. Neem gerust een kijkje op: www.weekvandehoogbegaafdheid.nl


Hoogbegaafdheid wordt vaak te laat herkend. Hierdoor kunnen kinderen gaan onderpresteren of kunnen er bijvoorbeeld gedragsproblemen ontstaan. Het is daarom belangrijk om al op jonge leeftijd kenmerken van een ontwikkelingsvoorsprong te kunnen herkennen. Heb je vragen over
ontwikkelingsvoorsprong bij peuters- en kleuters
of wil je hier graag meer aanbod in creëren?
Neem dan contact op met adviseur Marleen Hilhorst.

JONGleren in het Verkeer succesvol landelijk onder de loep

Blij en trots delen we graag met jullie het positieve nieuws dat het project JONGleren in het Verkeer op 9 van de 10 stappen de hoogste waardering heeft gekregen van het landelijk Kennisplatform verkeer en vervoer (CROW-KpVV). Stap 10 wordt dit jaar aangepakt met een nieuwe effectmeting.


Bekijk hier de beoordeling en hier de uitleg.


Samen bijdragen aan verkeersveiligheid! Geef jij het goede voorbeeld?

Wil je meedoen met jouw team? Neem gerust een kijkje op de website van Edux. Voor meer informatie kun je terecht bij adviseurs Gerrie Compen of Tonneke Font Freide.

Pedagogisch coach in de Kinderopvang

Onze cursus Pedagogisch Coach in de Kinderopvang levert inspirerende einpresentaties van de cursisten op: hoe leuk:)! Adviseurs Gerrie Compen en Willeke Essing delen hun ervaring.


"Afgelopen anderhalf jaar hebben we 15 keer de cursus Pedagogisch Coach verzorgd. Aan het einde van de cursus presenteren de cursisten hoe zij aan de slag zijn gegaan met de aangereikte praktische handvatten in de cursus. En altijd zie je iedere cursist op zijn/haar eigen wijze stralen en vertellen hoe zij binnen de eigen organisatie aan de slag zijn gegaan en mooie resultaten boeken. Soms vertelt een cursist tijdens de eerste bijeenkomst dat het gezien wordt als een wettelijke verplichting. Mooi is het dan om aan het einde bij de presentaties te zien dat ook zij met de aangereikte handvatten en ideeën aan de slag zijn gegaan en vol passie vertellen over hun vak en de wijze waarop ze daar invulling aan willen geven."


Per 1 januari 2019 dient elke kinderopvangorganisatie over een hbo-geschoolde pedagogisch beleidsmedewerker en coach te beschikken. Je onderzoekt welke kwaliteiten je hebt als coach en wekle je nog wilt ontwikkelen. Hoe je de kwaliteit op jouw locatie kunt bewaken en hoe je je collega's ondersteunt in het begeleiden van kinderen. Begeleiden tijdens spel vormt hierbij het uitgangspunt! Centrale vragen hierbij zijn: Wat zie je? Wat doe je? Hoe geef je samen op een positieve manier vorm aan de opvoeding van het kind en daag je collega's uit om een volgende stap in hun professionele ontwikkeling te zetten?


De training is specifiek ontwikkeld op basis van de opgestelde criteria en goedgekeurd als combinatie van 'scholing voor pedagogiek 0-13' en 'scholing voor coaching' (www.fcb.nl).


Op dit moment zijn we bezig om een aanal vervolgbijeenkomsten te ontwikkelen op basis van de vragen die we krijgen van de mensen die de cursus hebben gevolgd. Thema's zijn onder andere teamcoaching, het opstellen van een pedagogisch beleidsplan en goed gedrag met Positive Behavior Support (PBS).


Heb je vragen? Neem contact op met adviseurs Gerrie Compen of Willeke Essing.

Interactievaardigheden

Voor het werken met kinderen, of dit nu baby's zijn, peuters of kleuters, maar ook met volwassenen, ligt de basis onder andere bij het gebruiken van interactievaardigheden. Adviseurs Marjolijn Steernberg en Jolien Ramakers-Deckers nemen je mee in de interactievaardigheden bij baby's.


Lees hier meer.

Zomercursus Kleuteronderwijs

Adviseur Anouk Brouns verzorgt in juli de tweedaagse Zomercursus Kleuteronderwijs voor het Studiecentrum voor Bedrijf en Overheid, speciaal voor leerkrachten groep 1 en 2, intern begeleiders en schoolleiders. Je leert hierbij kijken naar het jonge kind in al zijn ontwikkelingsfacetten.


Meer weten? Lees hier meer.

Edux Onderwijspartners

 

Tolweg 11, 4851 SJ Ulvenhout

Postbus 75, 4850 AB Ulvenhout

t (076) 524 55 00

e info@edux.nl

w edux.nl

Wilt u deze nieuwsbrief niet meer ontvangen? U kunt zich eenvoudig afmelden.