Nieuwsbrief Week 34 Bekijk dit bericht in uw browser

De laatste dagen zien we normale instraling en buitentemperatuur. Gelukkig worden de nachten koeler en kunnen we de planten weer generatiever aansturen. Want dat hebben de meeste gewassen hard nodig. Onderweg zien we vegetatieve gewassen ontstaan, waarbij de kracht op de tros iets verliest.


Na de warmste dag van het jaar, zien we 3 trossen met moeilijke zetting. De aanleg van de trossen heeft al in de kop van de plant gezeten en komt later tot uiting wat duidelijk naar voren is gekomen. Er is geen één tomatenras wat de hoge temperatuur aan heeft gekund. Bij bepaalde rassen zijn zettingsproblemen heel duidelijk zichtbaar geworden.


De nachten koelen af, waardoor we weer meer kasklimaat moeten maken. Vooral overdag zullen de instellingen aangepast moeten worden. Ook zien we dat de daglengte korter aan het worden is, met de instellingen moet je hierbij wel rekening houden. Want willen we meer kopkracht is het nu van belang dat je vroeg genoeg start met de afkoeling.


Het vocht wordt hoger en dat is ook duidelijk te zien. Er is dan ook meer buistemperatuur nodig om het vocht uit het gewas te stoken. Vooral rond zonop, maar ook overdag is het verstandig om een verhogingsinvloed op de min. buis (vocht) te zetten.


Ramen kunnen nu niet ver genoeg openstaan en blijven. Zelfs met regen is het van belang om zoveel mogelijk koeling te realiseren. Want kou geeft nog kracht in de tros en kop van de plant, als er maar een buis onder het gewas blijft!


Het zonlicht neemt af, waardoor je ook minder beurten water kunt gaan geven. Verhoog de Ec, de plant heeft meer voeding nodig. Als de koppen te bleek worden kan je tot een Ec van 3,2 gaan.


Voor vele bedrijven komt de topdatum dichterbij. Zorg bij het toppen dat je 3 bladeren boven de laatste tros houdt. En verhoog de nachttemperatuur als je de tomaten dikker ziet worden. Fijnere soorten kun je een week later toppen i.v.m. kortere uitgroeiduur.


Overleg met je voorlichter naar topdatum, afrijpen en over het einde van de oogst.

Copyright © Horti-Consult Int. All rights reserved.
 
Ons e-mail adres is:
info@horti-consult.nl
 
Aan deze nieuwsbrief kunnen geen rechten worden ontleend. Wilt u liever geen berichten meer ontvangen van deze mailinglist, klik dan op de link hieronder om u uit te schrijven:
uitschrijven op deze nieuwsbrief