Nieuwsbrief komkommer week 20 2017 Bekijk dit bericht in uw browser

Nieuwsbrief komkommer week 20 2017


Natuur ontploft:

In onze vorige nieuwsbrief werd geschreven dat het weer wel erg schraal was. Dat was ook aan al de gewassen af te lezen, matige groei. Korte botjes met gelijk een vrucht erop. Het weer is sinds dinsdag echter compleet veranderd. Wind is naar het Zuidwesten gedraaid en de nacht temperaturen zijn omhoog gegaan. Met af en toe een buitje regen zien we de natuur buiten dan ook exploderen. Dit gaat onder glas dus ook gebeuren, want warm vochtig weer met niet al te veel licht geeft groei.

Dit betekent dat er nog steeds opgestookt moet worden naar een ochtendtemperatuur van minimaal 19,5⁰C, liefst 20⁰C. Dat in de ochtend de ventilatielijn kort op de stooklijn moet worden gelegd. Want vocht in de ochtend geeft gewas groei en vocht in de namiddag vruchtgroei. Blijf verder met de ingestelde voornacht temperatuur de etmaaltemperatuur regelen. Er is in mei zelfs op een donkere dag voldoende licht om de etmaaltemperatuur boven de 20 graden te houden. Voor oudere gewassen blijft gelden etmaal niet boven de 21 graden.

Vooral in de jonge gewassen moet in de komende week de EC in het medium op 3.5 mS gehouden worden. Groeiers als Roxanna, Lausanna en Kurios bouwen anders te weinig droge stof in het gewas. Dus ook een minimum buis eronder om het vocht deficit ten alle tijden boven de 2.0 gram te houden. Voor een extra generatieve sturing kan tot 15 liter ammoniumnitraat per m³ (100 maal geconcentreerd) toe gevoegd worden.

Grootste generatieve actie blijft toch licht, dus houdt het gewas open door op tijd blad te plukken.


Lausanna:

Er is en wordt opmerkelijk veel Lausanna dit voorjaar en zomer uitgepoot. Ten opzichte van de kwaliteit van Laureen en Roxanna is het ook duidelijk een verbetering. Komt ook qua productie goed uit de proeven. Moet wel gezegd worden dat we meestal alleen de succesvolste te zien krijgen. Maar ook in de rassenproef vorig jaar in België kwam de Lausanna er erg goed wat productie, vruchtgewicht en kwaliteit betreft uit. Is dit dan een lofzang op de Lausanna, nee. Ook dit ras heeft z’n min punten. Zo valt de kleur bij oogst iets tegen en heeft het ras aanwijsbaar meer rotpoten dan de hierboven vermelden zusters. Betekent een hogere druppel EC, goed op de start en stop tijden van het watergeven letten en een minimum buis van zeker 45⁰C in de ochtend. Verder is Lausanna veel meer enkelvruchtig als andere rassen. Dit kan een voordeel zijn want het gewas laait zich niet zo gemakkelijk vol en geeft daardoor regelmatiger zwaardere vruchten. Maar als de ranken niet komen of veel te zwak zijn, wordt het gat van stam naar ranken, door het ontbreken van dubbele op de stam wel heel erg groot.


Vivando:

Anders dan op veel advieskaarten staat mag Vivando niet twee maal per jaar gebruikt worden, maar 2 maal per teeltcyclus.


Fosfaat:

Te vaak zien we dat er veel fosfaat in een schema zit. Monokalifosfaat en fosforzuur zijn dure meststoffen. Het is onnodig om onder het mom van baadt het niet dan schaadt het niet te veel fosfaat te geven. Een gift van 1.25 mmol/l (17.5 kg monokalifosfaat of 18.4 l fosforzuur per m³) is toereikend. We hebben nog nooit fosfaat gebrek in een komkommergewas gezien wanneer er normaal of zelfs te weinig gedoceerd werd. Pas als fosfaat vergeten wordt te doceren zal na een aantal dagen gebrek optreden.

Het verrekenen van drain met het druppelwater is wat fosfaat betreft lastig. Want een zeer laag fosfaatcijfer in de drain bij een hoge pH betekent dat het fosfaat niet in oplossing is. Het zit dus niet in de drain, maar wel in de mat waar de plant er echter niet kan aankomen. Gelukkig voedt een plant zich nog steeds voor het overgrote deel met druppelwater en als daar maar constant, met een ondergrens van 0.75 mmol/l uitkomt is het gewas dol blij.


Myco’s bom:

Voor diegene die vanaf vrijdag 28 april duidelijk veel meer Mycosphaerrella hebben gesneden even dit. Dat kwam op zeer veel tuinen voor. Gelukkig was het maar kort en heftig want op de woensdag van week 18 was de bui weer over. Voor de oorzaak moeten we ca. 3 weken terug naar eerste week april.


Plenum op retour?

Deze klacht hoorden we vorig jaar ook van paprika telers, maar ja die probeerden om in de winter onder donkere omstandigheden dit middel de plant in te krijgen. Echter in de bladgewassen ziet men dat er steeds meer Plenum nodig is om een steeds minder goed resultaat te verkrijgen. Met deze wetenschap is het heel belangrijk om voor de toepassing van Plenum een juiste dag uit te kiezen en het gewas de vorige dag al goed vragend te zetten.


Wants en Rups:

Voor die die nog moeten gaan overpoten komende weken, let op de wants. Beste middel is nog steeds Steward, maar ook aan Nomolt wordt enig effect toegedicht.

Eerste aantasting van rups is ook al gesignaleerd. Bedenk wel dat je overdag geen vlinders hoeft te zien om veel rupsen in het gewas te hebben. Meeste rupsen in een komkommergewas zijn namelijk van nachtuiltjes.



Copyright © Horti-Consult Int. All rights reserved.
 
Ons e-mail adres is:
info@horti-consult.nl
 
Aan deze nieuwsbrief kunnen geen rechten worden ontleend. Wilt u liever geen berichten meer ontvangen van deze mailinglist, klik dan op de link hieronder om u uit te schrijven:
uitschrijven op deze nieuwsbrief