Zetting?? Bekijk dit bericht in uw browser

Zetting??

Zonlicht hebben we afgelopen tijd niet veel gezien. De gewas zien hierdoor iets minder ontwikkeld, ook zien we iets meer ongelijke stengels dan andere jaren. Ook de knopstand in het bovenste stuk is duidelijk minder geworden. Over het algemeen is er nog weinig zetting te bespeuren. Diegenen die nu op zetting sturen, gaan de etmalen richting de 18 graden. Het blijft natuurlijk opletten dat er hierdoor geen te groffe bloemen ontstaan. Belangrijk is dan ook om toch midden op de dag te pieken naar 21
graden. Probeer ook met zachter weer het scherm overdag zeker open te doen. Ook in de vooravond moet erop gelet worden dat het scherm geen hogere temperaturen veroorzaakt dan gewild. Probeer vooral niet te werken met hoge buizen. Een maximumbuis van 50-55°C is veelal voldoende. Denk tijdens zetting aan etmaaltemperaturen van 18
graden bij 2/3 stengels, 19 graden voor 4 stengels. Veelal betekent dit een nacht van 17 tot 18 graden al dan niet vooraf gegaan met een voornacht van 16 graden (om etmaal te drukken). Maak de plantbelasting bij de vroege plantingen niet te hoog een dun tijdig op 1 vrucht per stengel. Vooral Ook zien we nog al te vaak vergeten vruchten in splitsing en de eerste oksels. Verwijder deze dan ook tijdig.

Bij de jongere planting gelden natuurlijk andere temperaturen omdat hier meer op groei gewerkt dient te worden. Hierbij praten we over etmaal variërend van 21 tot 20 graden. Ga bij de jonge plantingen snel rond om de verschillen tussen de stengels niet te groot te laten worden.

Bij het dubbel scherm waarbij er gebruikt gemaakt wordt van het plastic zien wel het plastic steeds vochtiger worden. Wees alert bij zachter weer op het eventueel luchten boven het scherm om vocht af te voeren.

Na zetting mag de nacht over het algemeen weer hoger worden ingesteld en kan er weer vlakker geteeld te worden. Bij de rassen die gemakkelijk zetten is het belangrijk om niet te lang koud te blijven. Warmte = Groei!
Speciaal aandacht vragen we ook voor alarminstellingen; controleer of deze allemaal weer goed van toepassing zijn op eventueel het winterweer. Ook waterzijdig komen we nog veel alarmen tegen die voor deze periode niet goed afgesteld staan. Kijk hierbij ook eens kritisch naar waterafgifte, drukmeting, tijdslimieten etc..

Zodra zetting heeft plaatsgevonden is het weer opletten dat er weer wat meer drain wordt gerealiseerd. Pas ook tijdig de kaligift aan.

Vanaf 15 januari gaat het licht weer snel toenemen. Plaats daarom ventilatietemperaturen niet te hoog, want met toenemende zoninstraling en gebruikmakend van dubbel scherm kan de temperatuur snel doorlopen.

Toch merken we dat de zonsterkte al iets aan het toenemen is. De straling van de zon gaat hierbij weer richting de 300 watt. Voor het openen van het scherm is het belangrijk dat de temperatuur boven het scherm is opgewarmd en de buisvraag al richting de 37 graden loopt. Ook dient de lichtverhoging er al bijgerekend te zijn voordat het scherm opengaat. Bij gebruikmaken van plastic scherm zien we dat het doek toch veel licht wegneemt als dit gesloten blijft. Zeker als het doek al wat enige jaren meegaat. Het bovendoek moet bij 2 schermen eerder worden geopend, zeker als het vocht in de kasruimte gaat toenemen. Groot discussiepunt blijft onderweg of het niet beter is het plastic te verwijderen als het zachte weer aan blijft aanhouden als men toch een doek heeft. Natuurlijk is dit mede afhankelijk van stookcapaciteit en de weersverwachting.

Droog telen is goed om de plant te beheersen vaak wordt er een beurtje per dag gegeven of een dag overgeslagen. Zodra vruchtjes eraan zitten mag men niet te lang zonder drain werken. Liever dan overdag naar een kleine hoeveelheid drain om de verschillen tussen de mat niet te groot te laten worden.

Probeer bij het aanbinden van de stengels de kop van de plant aan de buitenkant van de rij te houden, zodat deze zover mogelijk uit elkaar te blijven staan en de lichtbenutting zo optimaal mogelijk is. Loop ook in deze periode niet achter met toppen. Wees voorzichtig vanaf het oksel van waaraf je zetting wilt. Laat hierbij een blad of een steeltje staan om de knoppen zo min mogelijk te beschadigen.

Veel discussie over het laten staan van blad. Natuurlijk kun je zeggen dat het meer laten staan van blad meer bladoppervlak vormt, maar vergeet niet dat er vaak na het indraaien een dichte boel ontstaat. Ook wordt het licht op de jonge knoppen hierdoor al snel minder.
Na zetting kan er al snel gewerkt worden om op 1 blad te toppen. Top zeker niet te hoog in de kop na zetting.



Qua plagen wordt er op dit moment weer van alles gevonden in de teelt. Een rupsje hier en daar, maar toch ook iets meer trips dan gebruikelijk dit jaar. Veelal wordt er nu snel gekozen om over te gaan tot biologische bestrijding. Op een enkele plek wordt er weer Bemisia gevonden. Ga hierbij ook snel over tot uitzetten van bio hiertegen. Ook waar matten zijn blijven liggen worden er nu meer slakken gevonden.


Copyright © Horti-Consult Int. All rights reserved.
 
Ons e-mail adres is:
info@horti-consult.nl
 
Aan deze nieuwsbrief kunnen geen rechten worden ontleend. Wilt u liever geen berichten meer ontvangen van deze mailinglist, klik dan op de link hieronder om u uit te schrijven:
uitschrijven op deze nieuwsbrief