Nieuwsbrief bladgewassen week 19 2016 Bekijk dit bericht in uw browser

Nieuwsbrief bladgewassen week 19 2016


Middelen:

De fabrikant van Rovral heeft via de media aan gegeven te willen en gaan stoppen met de productie van Rovral. Hierdoor zal de toelating van Rovral Aquaflow per 31 oktober dit jaar komen te vervallen voor alle gewassen. Het is tot nu toe onduidelijk of er een opgebruiktermijn (meestal een half jaar) komt.

Nu over een kleine maand het rupsen seizoen start hopen we dat Steward ook een toelating krijgt in de Oosterse bladkolen. En dat de Movento snel een toelating voor sla, anijvie en oosterse bladkolen gaat krijgen.


Markt:

Afgelopen 3 weken was de boter sla zeer goed te verkopen. Echter deden de kleurtjes het veel minder goed dan anders. Meeste snijerijen hebben zich goed ingedekt wat product betreft in Spanje en in mindere mate Frankrijk. Stijgt de temperatuur dan komt er vanzelf meer vraag naar boter sla. Voor het tweede jaar op een rij zagen we dat de Paksoi in de winter het zeer goed gedaan heeft. Storten vorig jaar de prijs al in januari in nu hield het tot eind maart goed stand. We denken dat Paksoi de nieuwe wintergroente wordt. Het was verbazingwekkend hoeveel paksoi sommige snijerijen per week verbruikte. Meeste paksoi verdwijnt in de roerbak mixen. Wordt het warmer dan verruild de consument deze roerbak mixen voor gesneden slasoorten en daalt de prijs voor paksoi.

Prijs van andijvie tussen de 60 en 75 cent hield afgelopen weken niet over. Veel snijerrijen waren nog niet overgeschakeld van Spaans naar Nederlands product. Weer in Spanje was afgelopen twee weken ook niet extreem genoeg (nacht 12 en dag maximaal 21°C).


Fusarium:

Eerste ernstige plekken zijn 3 weken geleden alweer gesignaleerd. Op dit moment kunnen 6 collega’s met goed fatsoen geen sla meer telen. Drie collega’s hebben gestoomd en op naar wij weten 2 tuinen is een lichte aantasting aanwezig. Er druppelt wat informatie over de fusarium proef binnen. Het middel Occu-fungus van DCM zou het meeste resultaat opgeleverd. Zolang de exacte resultaten nog niet bekent zijn kunnen we er nog niet veel over zeggen. Wel dat dit middel al op twee bedrijven uit geprobeerd wordt. Op een al vanaf herfst vorig jaar en het andere pas de laatste maand. Er wordt geadviseerd om Fungus voor iedere teelt te strooien. Eerste keer 3½ kilo per are en het rest van het seizoen steeds voor elke teelt 2½ kilo per are. Bij 6 teelten zou dat neer komen op 16 kilo per are. Prijs per kilo ligt rond de € 4,50.


Klimaat:

Klimaat is simpel dag en nacht op 7 graden luchten. Beide zijden mogen voor 100% open en staat er teveel wind dan op de p-band aan de windzijde knijpen.


Copyright © Horti-Consult Int. All rights reserved.
 
Ons e-mail adres is:
info@horti-consult.nl
 
Aan deze nieuwsbrief kunnen geen rechten worden ontleend. Wilt u liever geen berichten meer ontvangen van deze mailinglist, klik dan op de link hieronder om u uit te schrijven:
uitschrijven op deze nieuwsbrief