Tomaat week 19-2017 Bekijk dit bericht in uw browser

Tomaat

We lopen nog steeds achter met het licht t.o.v. vorig jaar. Vooral vorige week heeft de achterstand niet goed gemaakt. Van de week lieten de gewassen dit ook duidelijk zien. De plantbelasting loopt op en de uitgroeiduur wordt lager. Al met al lastig om een plant sterk te houden. Voor het licht moeten we terug in temperatuur, maar voor de afrijping moeten we omhoog.


De buistemperatuur heeft de plant hard nodig. Vooral in het begin van de week was het erg koud en kil onderin het gewas. De stralingsinvloed stond dan ook vaak te laag, bij het doorkomen van de zon werd dan direct de buistemperatuur verlaagd en werd het gewoon te koud. Wat niet bevorderlijk is voor de doorkleuring. Teruglopen van de buistemperatuur was mogelijk vanaf 400 W. instraling, ervoor kon echt niet. Om dit goed in de gaten te houden is een Pt-meter of extra meetbox onderin het gewas een must.


Biologie, degene die last hebben van de galmijt liepen de afgelopen weken tegen een witte vlieg probleem aan. De middelen als Vertimec hebben zo’n lange nawerking dat het bijna niet mogelijk is om de populatie Macrolophus na het pleksgewijs spuiten te versterken of uit te breiden. Vertimec pleksgewijs behandelen bestrijkt een groter oppervlakte dan dat we spuiten.
Waardoor de witte vlieg de macht krijgt. Extra uitzetten van Macrolophus is dan noodzakelijk.

Natuurlijk weten we wat witte vlieg is, maar de afgelopen 10 jaar hebben we dit goed onder controle kunnen houden, we zijn gemakkelijker geworden! Nu galmijt actief is, zullen we scherper moeten zijn. Dus goed scouten en registreren is hard nodig.


Belichting, met belichting is het gedaan. Door de hogere buitentemperatuur zorgt de belichting in de ochtend alleen maar voor een verhoging van het etmaal. De lampen kunnen dus naar zolder, want vanaf nu is het alleen maar schaduw.


Kwaliteit, bij sommige rassen valt de kwaliteit niet helemaal mee. De achterstand van licht verlengt de uitgroeiduur, waardoor de tomaten te lang aan de plant hangen. We hopen met het betere weer dat de tomaten eraf komen. Alleen zal dat in grote getalen gaan, wat natuurlijk niet bevorderlijk is voor de prijsvorming.


Watergift: we gaan met meer licht, meer water geven. Zorg dat het systeem schoon is en blijft. Verlaag de Ec van de gift door een lichtverlaging (400-800 watt/m²). Maar het belangrijkste is controleren en de discipline hebben om dit te blijven doen. Een foutje met watergift kost wortels en die hebben we de komende maanden nog hard nodig.


Belichten bedrijven: voor meerdere bedrijven is het einde van de belichte teelt in zicht. Dit houdt in dat we ons moeten voorbereiden op de teeltwissel. Na een lastige winter met galmijt en witte vlieg en de beperkte mogelijkheden om in te grijpen. Zal het teeltwisselschema voor veel bedrijven aangepast moeten worden. Dit kost voorbereiding en veel overleg. Bij een perfecte voorbereiding hoort ook vaak een goede uitvoering. Veel succes hiermee.

Copyright © Horti-Consult Int. All rights reserved.
 
Ons e-mail adres is:
info@horti-consult.nl
 
Aan deze nieuwsbrief kunnen geen rechten worden ontleend. Wilt u liever geen berichten meer ontvangen van deze mailinglist, klik dan op de link hieronder om u uit te schrijven:
uitschrijven op deze nieuwsbrief