Nieuwsbrief komkommer week 35 2016 Bekijk dit bericht in uw browser

Nieuwsbrief komkommer week 35 2016


Sorry:

Een oplettende lezer had het al opgemerkt, de nieuwsbrief van vorige week had niet verstuurd mogen worden. Niet dat deze nieuwsbrief inhoudelijk verkeerd was, verre van dat. Het was een nieuwsbrief uit 2015. Hiervoor onze excuses.


Agral:

Veel collega’s druppelen 100 tot 125 ml Agral per m³ mestbak mee. Het mee doceren van Agral kan leiden tot ernstige verstoppingen van leidingen en filters gekoppeld aan de bak waar dit middel in zit.

Dit verschijnsel is de fabrikant niet vreemd, bij de introductie in 2005 zag men eenzelfde soort reactie bij telers die Agral wilden gebruiken om droge matten weer vochthoudend te krijgen. Alleen degene die mengden in de A of B bak hadden soms hetzelfde probleem. Advies van de fabrikant is dan ook om Agral alleen met schoon water te gebruiken.


Meeldauw:

Door het extreem warm weer van vorige week breidt meeldauw zich erg snel uit. Met dat weer heeft foggen of lvm-en geen zin. De uiterst kleine druppels uit deze apparaten vervluchtigen te snel. Verder zal de etmaaltemperatuur van de dag van toepassen nog verder oplopen, wat niet gewenst is. Spuiten met een goede boom geeft onder zomerse omstandigheden het beste resultaat.


Floramite:

Het effect van het middel Floramite wordt sterk verbeterd als de ph van de spuitvloeistof naar 5.0 a 5.2 terug gebracht wordt. Ook de spint gedijt goed onder zomerse omstandigheden. Controleer spint plekken goed op aanwezigheid van voldoende roofmijten en zet zo nodig meer uit. Komende weken zal door afnemende daglengten en het veranderende voer spint naar zijn rode winter vorm transformeren. Deze vorm is lastig te bestrijden, kruipt weg en daarom een overwinterende last voor komend seizoen.


Klimaat:

Vorige week was het motto; bakken lucht in de ochtend om het koelste moment van de dag zo goed mogelijk te benutten. En daar waar mogelijk in de middag zo knijpen dat het gewas z’n koelend vermogen optimaal kon benutten. Dus windkant weg sturen, minimum buis instelling in de voornacht eruit. Maar ook de minimumbuis in de ochtend er n laten.

Op dit moment zijn de ochtenden veel kouder, dus moet er weer netjes opgestookt worden naar 20°C of in het geval van groeiers zelfs 21°C. Ook moet de minimum buis er in de voornacht weer in. De relatieve luchtvochtigheid loopt in de avond rond 19.00 uur veel te snel op. Het 3 jarige onderzoek naar Mycosphaerrella in België heeft tot nu toe aan getoond dat van 3 uur voor tot zeker 2 uur na zon ondergang de meeste spore van deze schimmel rond zweven. Lucht dus rustig af naar de voornacht met een buis van 30 + 5°C op vocht eronder.


Meeste gewassen in het westen hebben het extreme weer goed doorstaan. Maar dat zien we eigenlijk altijd, de periode van zwakkere vruchtbeginsels en daardoor de abortie komt pas volgende week. Houdt groeiers als Roxanna, SEncere , Ferox en ook de Lausanna in de gaten. Deze gaan groeien. Dus blad eruit om licht op het vrucht te krijgen. En pas daarna ranken toppen om het gewas weer op het vrucht te krijgen. Voor dat dit laatste gebeurd dient de kracht van de ranken goed beoordeelt te worden. Zwakke, dunne ranken worden nooit getopt omdat dit altijd afstoting geeft.


Watergift:

Zon komt nu om 06.47 op, dit met de kans op vochtige ochtenden betekent dat er niet voor 09.00 uur gestart mag worden. Voor komende dagen gelden stoptijden op steenwol 17.00 en perlite 18.00 uur. Als het eind van de week weer warm weer wordt dan geldt voor perlite en bij zware plantbelasting een aanvul beurtje om 20.00 uur. Blijf get gewas generatief sturen met 13 tot 15% intering van het groeimedium. Dit percentage bepaald ook wanneer er gestopt dient te worden en/of er een aanvul beurt noodzaak is. Druppel Ec mag weer omhoog naar 3.2 mS – 0.4 mS op licht.

Copyright © Horti-Consult Int. All rights reserved.
 
Ons e-mail adres is:
info@horti-consult.nl
 
Aan deze nieuwsbrief kunnen geen rechten worden ontleend. Wilt u liever geen berichten meer ontvangen van deze mailinglist, klik dan op de link hieronder om u uit te schrijven:
uitschrijven op deze nieuwsbrief