De Zomer is begonnen!!!!! Bekijk dit bericht in uw browser

De zomer is begonnen!




De langste dag is gepasseerd en officieel is de zomer nu begonnen. Niet dat het ons niet opgevallen was want met tussen de 4-8%(regio-afhankelijk) hogere buitentemperatuur en tussen de 2 en 5%(regio-afhankelijk) meer licht dan voorgaande jaar was het zomers gevoel voor eenieder al wel begonnen.

De gewassen moeten vanwege de hoge instraling, hoge temperaturen en de langere daglengte topprestaties leveren. We moeten zeggen dat over het algemeen de gewassen zich hier goed doorheen slaan. Gewassen hangen goed vol en er wordt regelmatig gesneden. De zetting bovenin is wel wisselvallig door het warme weer en de hogere plantbelasting. Er komt duidelijk wel meer groei. Kwaliteit is over het algemeen goed en er worden weinig brandplekken gevonden. Er is dit jaar duidelijk meer geschermd dan andere jaren overdag, zeker doordat de gewassen ook generatief het voorjaar waren uitgekomen. Produktieachterstand is bij de meeste telers dan ook ingelopen. Een enkele teler vindt nu een vrucht met binnenrot. Tot nu toe geen probleem, maar met overgangsweer naar vochtigere omstandigheden blijft dit toch oppassen. Hou regelmaat in plantbelasting, Stook met name in de ochtend goed op en voorkom natslaan van bloemen en vruchten. En zeker belangrijk voorkom gesloten ramen met warmer vocht weer. Werk hierbij met een minimumraamstand aan zowel de luwzijde als de windzijde.

De watergift is een van de belangrijkste factoren om de plant goed te laten funktioneren. Het substraat moet voldoende vocht bevatten op het moment dat de zon flink doorkomt. Om 10.00 uur moet er drain zijn. De Ec mag gerust naar beneden worden bijgesteld(1.8-2.2), bij de huidige instraling en hoge temperaturen heeft de plant het vocht vooral nodig om te verdampen en dus te koelen. De komende week wordt er benauwd en koeler weer verwacht, reageer hier snel op en stop ook tijdig. Bij enkele paprikaplanten zien we soms al een dikke poot ontstaan. Hierbij blijft het belangrijk om met vochtig/benauwd weer tijdig te stoppen. Verhoog ook de calcium in het voedingswater(+1-1,5 mmol) bij mooi weer, maar zeker bij meer groei en als het gewas tijdelijk ontlast wordt en er veel jonge vruchten blijven hangen. Pas ook op met hoge doseringen ammonium i.v.m. neusrotgevoeligheid.

Kontroleer de afgifte van de verschillende kraanvakken nu goed. De zwakke punten komen er nu uit. Verstopte filters of lekkende kranen laten nu vaak de negatieve gevolgen zien. Hou ook de ontijzering en de niveaumeters van de voorraadbassins in de gaten. Op veel bedrijven zijn ook de buitenbassins(bijna) leeg. Dit kan tot gevolg hebben dat er meer vuil meekomt en filters gemakkelijk verstoppen. Bovendien zien we dat de watertemperatuur flink op kan lopen als het bassin bijna leeg is. Grondwater bijmengen kan dan een goede-en soms ook noodzakelijke optie-zijn. Bedenk wel als we met ander water gaan werken of bijmengen dat we ook de bemesting moeten aanpassen. Let hierbij ook op de pH.



Diversen:

De snelle afrijping van de vruchten en een snellere gewasgroei zijn verantwoordelijk voor meer werk. Zorg dat u een goede planning heeft van de oogstverwachting en stel deze op tijd bij. Kijk hierbij ook naar het arbeidsaanbod. Immers de komende tijd zullen er meer mensen op vakantie gaan en bent u dus meer afhankelijk van minder ervaren krachten. Op tijd aantrekken en inwerken van deze krachten kan u veel ergernis en tijd besparen. Zorg ook dat u daadwerkelijk goed de tijd neemt om uw personeel zorgvuldig in te kunnen werken. Achterlopen met arbeid kost immers geld. Ook vruchten worden te rijp gesneden, met meer pitting als gevolg. Ook is een achterstand in toppen en draaien is vaak moeizaam in te lopen. Bovendien gaat er door grote toppen weg te nemen ook veel energie verloren. Een ander nadeel is hierbij ook dat de kans op brandplekken sterk toeneemt. De zon krijgt door het wegnemen van grotere toppen vrij spel op de vruchten. De overgang is hierbij groot. Met name vruchten in het halfgroene stadium zijn hier erg gevoelig voor.


Belangrijk om te melden is dat als er met dit weer iets fout gaat dan heeft dit meestal flinke gevolgen. Controle blijft dan ook belangrijk. Kijk dan ook dagelijks meerdere keren per dag naar de grafieken. En niet alleen de grafieken van klimaat en watergeven, maar hou ook de silo’s buffers etc in de gaten. Vraag ook het personeel om goed op te letten.


Wantsenschade valt tot nu toe nog mee, maar dit kan snel veranderen. Met name de brandnetelwants kan in een korte tijd veel schade aanrichten. Hierbij groeien de koppen veelal niet meer door. Bij een appelwants zien we gaatjes in de kop(prikschade) welke later uitgroeien tot grotere gaten. Ook kunnen wantsen prikschade aan de vruchten veroorzaken. Cicaden is ook nog erg rustig tot nu toe. Wel is spint dit jaar duidelijk hardnekkiger, maar op veel plaatsen krijgen de roofmijten de overhand.


Rupsenvraat met grote gevolg

Copyright © Horti-Consult Int. All rights reserved.
 
Ons e-mail adres is:
info@horti-consult.nl
 
Aan deze nieuwsbrief kunnen geen rechten worden ontleend. Wilt u liever geen berichten meer ontvangen van deze mailinglist, klik dan op de link hieronder om u uit te schrijven:
uitschrijven op deze nieuwsbrief