nieuwsbrief tomaat week 35 2016 Bekijk dit bericht in uw browser

Klaar voor de herfst !!??

-We hebben een pittig weekje achter de rug met vrij hoge etmaaltemperaturen. De koppen van de planten hebben ingeleverd aan kracht ende bloei vertoont links en rechts wat hapering. Gelukkig staat er een betere week voor de deur met nachten van rond de 15 graden en dagen die oplopen naar maximaal 25 graden. Bovendien wordt er redelijk wat licht voorspeld. Goede omstandigheden om de gewas wat meer op kracht te zetten.

-Werk de komende week dan ook met een nog vrij lage voornacht. Deze kan variëren van 12 naar 15 graden afhankelijk van de soort. Stook zodanig op dat we met zon-op op minimaal 17 graden zijn. Stook vanaf ongeveer 9.00 uur langzaam op naar de gewenste dagtemperatuur.
Als we deze rond 12.00-13.00 uur bereikt hebben is voldoende. Hou deze in de avond niet te lang vast en koel op tijd af naar de voornacht. Het doel is om te streven naar voldoende generativiteit (verschil D/N) in combinatie met voldoende kracht.
In de komende
periode is het vaak moeilijk voldoende kracht te behouden. Het licht neemt wekelijks snel af en de etmalen kunnen vaak nog ongewenst hoog blijven.

-Voor de generativiteit is het nodig om in de namiddag niet met te ver gesloten ramen te werken. Bij temperaturen zoals nu voorspeld zal dat niet moeilijk zijn, maar als het kouder wordt is het zaak om in de namiddag te telen met voldoende buis en niet te ver geknepen ramen. Daarom is het verstandig om de dag niet te lang door te trekken, we krijgen dan vaak aan het einde van de dag een wat vochtig klimaat. (een vegetatief klimaat !!!)
Stel de komende periode tussen 11.00 uur en einde dag-periode altijd een minimum raam in van zeker 4 a 5 cm luwe zijde.

-De vochtopname van de plant neemt nu aan het einde van de dag ook sterk af. Voor een voldoende generatieve sturing en voor een goede wortelkwaliteit is het zaak om op tijd te stoppen met gieten. Uiteraard is een en ander afhankelijk van de hoeveelheid substraat die er ligt, maar gemiddeld genomen is de opname na 16.00 uur niet hoog meer.
We mogen nu gerust naar interings-percentages van 12 a 15 %. Geef bij twijfel de laatste beurt niet !!.
Er kan altijd nog bijgecorrigeerd worden met een kleine avondbeurt of met een wat vroegere start de volgende ochtend.

-Op veel bedrijven gaat over enkele weken de kop eruit.
Dit jaar zien we op veel bedrijven meer macrolophus als gemiddeld. Deze ontwikkeling is op zich goed, maar brengt ook nadelen met zich mee. Bij de soorten met kleinere bloemen zien we veel aangeprikte bloemen en bij de wat grovere tomaten veel schade aan de vrucht.
We hebben nog 2 a 3 trossen te gaan en we moeten deze trossen goed op kwaliteit hebben. Schat dus Uw biologisch evenwicht goed in en ruim indien nodig een deel van de macrolophus populatie op.

De macrolophus
kruipt net
na het koppen
vaak nog in de laatste trossen en kan daar nog flinke schade aanrichten.

-De vroegere belichtte tomaten zijn al weer geplant. Vaak betreft het hier de wat fijnere soorten, de grovere soorten volgen meer in oktober. Er is tot nu toe zeer veel gewerkt met 3-koppers. Deze planten laten zich redelijk goed in balans brengen in deze nog lichtrijke periode. Belangrijk is wel om bij deze planten voldoende wortels aan te maken. Een driekopper met weinig wortelvolume gaat het vaak later in de teelt (voorjaar)
moeilijker krijgen.
Vooral bij wat minder groeikrachtige rassen mogen we niet te scherp beheersen.
Breng de plant vooral in balans met hoge etmalen en –indien mogelijk- met voldoende verschil dag-nacht. Beheersen met een lage watergift is in deze periode oppassen geblazen.
Natuurlijk mogen we na een goede inworteling de mat wat laten indrogen, maar ga hiermee niet te ver.

-Nu we september ingaan krijgen we weer te maken met een aantal “herfstmaatregelen”. Trossen moeten bij veel rassen weer gebeugeld of geschraapt worden, en voor de meeste soorten is het ook nodig om een blad uit de kop weg te halen. Denk verder ook eens aan het wassen van Uw glas en haal dode of gebroken stengels uit Uw gewas, zeker als de teelt wat langer doorgaat. Wees ook alert op lekplekken. Als er water op de grondfolie staat zoek dan altijd de oorzaak op en verhelp deze. Prik de folie door zodat het water naar de ondergrond weg kan.
Let verder goed op de verdeling van het gewas, planten die wat te dicht bij elkaar staan hebben altijd minder kracht.
Bij gele of zwakke koppen kan het nodig zijn om een tros te verwijderen of de plant te koppen en meer ruimte te geven aan de buurplanten.

Copyright © Horti-Consult Int. All rights reserved.
 
Ons e-mail adres is:
info@horti-consult.nl
 
Aan deze nieuwsbrief kunnen geen rechten worden ontleend. Wilt u liever geen berichten meer ontvangen van deze mailinglist, klik dan op de link hieronder om u uit te schrijven:
uitschrijven op deze nieuwsbrief