paprika 25 maart 2018 Bekijk dit bericht in uw browser

Mooie kwaliteit bij de 1e oogst

Paprika 25 Maart 2018


Teelt:

De eerste rode en gele vruchten zijn gesneden. De kwaliteit hiervan is goed te noemen. Soms zien wel eens een enkele steeltjesrot en opengebarsten steel.
De grofheid van de gekleurde is goed te noemen.

Over het algemeen zijn de gewassen overal volbelast van 15 vruchten (1e zetsel) tot 25 vruchten (2 zetsels) per m2. Tot week 9 is er redelijke zetting geweest. De weken die daarop volgde hebben we tot nu toe minder zetting laten zien. Dit betekent dat we in de maand mei weinig gekleurde paprika’s snijden. De gewassen met een lage plantbelasting of waar flink gesneden is(groen) vormen hierop een uitzondering. Door een iets donkere periode, de belasting en hierdoor iets minder groei is de zetting even weggebleven. De verwachting is dat dit de komende weken beter gaat agv het snijden. Wel kunnen we zeggen dat er verhoudingsgewijs met andere jaren voldoende gewas staat.


Klimaat:

Ondanks dat er weer wat koude nachten voorspeld worden mogen we er toch vanuit gaan dat we steeds zachter weer treffen. Met het wat zachter wordt betekent dit dat we een aantal instellingen in de computer moeten bijstellen. Denk hierbij aan de p-banden, vooral ook de maximum raamstand en de instellingen van het schermdoek. Vergeet hierbij ook niet een minimumluchtje aan luw en windzijde in te stellen wanneer de buitentemperatuur oploopt. Dit om een potterige klimaat te voorkomen en hiermee ook binnenrot te voorkomen.
Ook
moeten we opletten dat de temperatuur niet te snel doorloopt boven de 26 graden en dus in de ochtend al op een lagere temperatuur moeten luchten bijvoorbeeld 23 graden. Werk nu constant aan een goede bloemstand. Dit betekent vooral met donker weer iets rustiger aan. Met donker weer max 18,5-19 graden. Met licht mag en zal dit vanzelf hoger worden. Bij de schralere gewassen (en bij een zonrij) zal het gewas eerder last hebben van zonnebrand. De schermen hierbij mogen dan overdag bij 600 watt 80% dichtlopen. Ook wordt er bij een aantal gevoelige gewassen diffuus krijt opgebracht. Maar merendeel zal voldoende gewas hebben en dit niet aanbrengen.


Watergift:

Laat de mat-Ec in dit stadium niet oplopen boven de 3.0. Start op tijd met watergeven tussen 09.00 en 09.30 uur zeker omdat bij laat starten de EC te veel oploopt. Streef iedere dag drain na en de 1e drain moet bereikt zijn tussen 11.00 en
12.00 uur. Het gebruik van een nachtbeurt is alleen dan noodzakelijk indien de mat meer inteert dan 8%. Indien er rond de zononder al meer dan 4% ingeteerd is kan er een avondbeurt noodzakelijk zijn. Geef deze dan ook minimaal 2 uur na zononder. Een aanvulbeurt wordt mede bepaald door factoren zoals plantstadia, plantbelasting, windsnelheden, buistemperaturen, schermgebruik en buitentemperatuur


Plagen:

Een vroege aantasting van luis; de chemische bestrijding hiervan valt soms tegen. Er wordt dan ook zeker meer sluipwespen uitgezet in combinatie met galmuggen. Er wordt al hyperparasitering gevonden,
dus dan zijn galmuggen zeker aanvullend.

Nu wordt er steeds meer
spint en rupsen gevonden. Een vroege herkenning van spint is vaak essentieel. Druk het personeel op het hart om goed naar belagers te kijken. Laat een eerste aantasting aan alle medewerkers zien.

Zorg dat er nu niet te hoog in de kop wordt getopt. Top dan ook op minimaal op 1 blad maar in een aantal gevallen is toppen op 2 bladeren beter. Wel het vruchtje op hee 2e blad blijven wegnemen


Copyright © Horti-Consult Int. All rights reserved.
 
Ons e-mail adres is:
info@horti-consult.nl
 
Aan deze nieuwsbrief kunnen geen rechten worden ontleend. Wilt u liever geen berichten meer ontvangen van deze mailinglist, klik dan op de link hieronder om u uit te schrijven:
uitschrijven op deze nieuwsbrief