Nieuwsbrief Week 17 Bekijk dit bericht in uw browser

Belichtingsseizoen is door het mooie weer snel ten einde gekomen. We lopen dan qua licht rond de 4500 joule voor op vorig jaar. We hebben zeer weinig regen gehad, waardoor het erg opletten is of er nog voldoende watervoorraad beschikbaar is. Controle hierop is noodzakelijk.


Het zonnige weer van boven de 2000 joule/cm² met daarbij koude nachten maakt het telen van tomaten wel erg gemakkelijk. De generativiteit ziet er goed uit, terwijl de plant in de nacht voldoende afkoelt om op kracht te komen. Met luchten (oostenwind en koude temperatuur) is het in de ochtend lastig te noemen. Vooral het afgelopen weekend met de lage RV buiten was het opletten. De plant kan hierdoor snel schraal komen te staan, knijpen van de ramen was dan ook voor bepaalde tuinen een goed alternatief.


Over het algemeen staan de gewassen sterk en hebben ze nog voldoende groeikracht. Bij schrale gewassen zien we met dit weer een nijging naar “te” generatief. Het is dan een kwestie om bladgroei te stimuleren. Waardoor de nanacht niet te laag mag uitkomen. Ook een rustige overgang naar de voornacht helpt de plant goed.


Schermen, was de afgelopen dagen gewoon nodig. (Onder de 7-8 gr buitentemperatuur) De energiebehoeften werd anders te groot. Maar door het scherm vroeg open te laten lopen maakten we het gewas lekker actief, voordat de zon door kwam.


Watergift, normaal is de stelregel 3 keer het licht bij een volwassen plant, maar met dit weer had het beter geweest om 3,2 keer het licht aan te houden. Vooral de droge oostenwind vroeg om meer water.


Biologie, Onderweg zien we een kleine toename van Crazy Roots/Witte vlieg/Nesi en in sommige gevallen Tuta. Wel zien we met afwisseling per tuin verschillend resultaten van de bestrijding hiervan. Bij vele bedrijven is het oude blad verwijderd uit de kas. Het blad verwijderen geeft een zeer goed resultaat. Alleen organisatorisch is dit niet altijd het gemakkelijkste.


Angst, onderweg is er veel angst voor virussen in welke vorm dan ook. Natuurlijk heel begrijpelijk, zoiets ongrijpbaar en een groot risico. We moeten dan ook met z’n alle proberen om dit probleem op te lossen. Hierbij helpt het om het hygiëneprotocol scherper te stellen. Maar door het wijzen naar andere telers zonder dat dit voor 100% is bewezen, is niet goed. De geruchten en verdenkingen gaan nu wel heel ver, waardoor de stemming en angst alleen maar toeneemt. We moeten er met z’n allen voor waken dat angst niet wordt aangepraat. (Iemand Kopschuw Maken).

Copyright © Horti-Consult Int. All rights reserved.
 
Ons e-mail adres is:
info@horti-consult.nl
 
Aan deze nieuwsbrief kunnen geen rechten worden ontleend. Wilt u liever geen berichten meer ontvangen van deze mailinglist, klik dan op de link hieronder om u uit te schrijven:
uitschrijven op deze nieuwsbrief