Nieuwsbrief komkommer week 13 2016 Bekijk dit bericht in uw browser

Nieuwsbrief komkommer week 13 2016


Drogba:

Nunhems heeft deze winter op grotere schaal proeven van Drogba weg gezet. Drogba is hun tegenhanger van Proloog. Als plant is Drogba sneller in groei dan Proloog. Dit wil niet zeggen dat het eerste vrucht ook sneller is, net iets trager. Verder heeft Drogba veel meer power dan Proloog, dat uit zich in veel kou- of drukstrepen op vooral de eerste twee stamvruchten. De stamvruchten van Drogba zijn van onder tot boven tov Proloog net een iets lichter van gewicht. Kijkende naar de ranken van Drogba met wel erg veel vruchtbeginsels per oksel, is een stooktemperatuur die hoger ligt dan bij Proloog raadzaam.


Tering zooi:

Eind week 11 en begin week 12 is eindelijk alles dat de gewassen vanuit de winter hebben mee genomen eraf gekomen. Dus de zwarte, rijpe en kromme vruchten zijn in 2 maal snijden verdwenen. We vinden bij Horti-Consult niet dat er in de eerste fase van de teelt dan maar veel harder gestookt moet worden. Dan heb je in week 11 en 12 minder rommel, maar zijn de vruchten daarvoor te klein, strak in het jasje en veelal buikig.


Weinig Mycosphaerrella:

Ondanks de moeilijke winter (donker) en het wisselvallige weer van maart is er weinig vruchtrot door Mycosphaerrella. Wel zien je op geknakte bladstelen en bladeren de zwarte vruchtlichamen van deze schimmel zitten. Ook attenderen diverse handelshuizen hun telers op het feit dat de zogenaamde “gomplekken” nog niet gesignaleerd zijn, maar dat ze eraan komen. Het wordt dus tijd om regelmatig (elke 14 dagen) een bestrijding uit te voeren. De oude Fungaflor W8 (7119N) heeft een opbruiktermijn tot 1/1/2017. Sinds 23/12/2015 heet Fungaflor dan ook Fungaflash W9 (ook 7119N). Fungaflash is ook 100 gram Imazalil per liter. Dient met 50 ml per 100 liter water toegediend te worden, met een maximum van 750 cc per ha. Veiligheidstermijn nog steeds 1 dag en ook maximaal 4 maal per teelt te gebruiken.


Schermen + Luchten:

Afgelopen week was er veel discussie hoe het klimaat in de ochtend te sturen. Trek je het scherm vroeg open dan duikt aan de ene kant de kastemperatuur naar beneden en aan de andere kant vliegt de buistemperatuur omhoog. Een goed groeiend gewas mag in de ochtend niet te koud worden.

Dus dan het scherm langer dicht houden. Er wordt in de praktijk nog te veel gedacht dat het vocht wel door het scherm getrokken wordt. Als de ruimtes in het scherm zijn verzadigd met vocht dan wordt er niets aan vocht door het scherm getransporteerd. Hoeveel er ook boven het scherm gelucht wordt. Dus in de vroege ochtend een vochtkier in het scherm en op vocht boven het scherm aan beide zijden een kiertje (3 tot 5%) lucht. Dit kiertje dient wel op kastemperatuur geregeld te worden.


Zomertijd:

Ook bij zomertijd geldt dat er pas gedruppeld wordt als het gewas actief is. Dus 2 uur na zon opkomst (09.00 uur). Het wordt steeds belangrijker om rond 11.00 uur de eerste drain te hebben. Het medium is dan verzadigd en kan het gewas in de middag gemakkelijk aan water kunnen komen.
Tijd van stoppen hangt meer samen met het medium dan de starttijd. Op Kokos zeker 3 uur voor zon onder, steenwol 2,5 a 2 uur en op perlite zo’n 2 uur voor zon ondergang.

Copyright © Horti-Consult Int. All rights reserved.
 
Ons e-mail adres is:
info@horti-consult.nl
 
Aan deze nieuwsbrief kunnen geen rechten worden ontleend. Wilt u liever geen berichten meer ontvangen van deze mailinglist, klik dan op de link hieronder om u uit te schrijven:
uitschrijven op deze nieuwsbrief