Nieuwsbrief Komkommer week 21 2016 Bekijk dit bericht in uw browser

























Nieuwsbrief komkommer week 21 2016


Biologische bestrijding:

Laatste jaren is wel gebleken dat de bestrijding van Witte vlieg en trips alleen maar lukt als dat biologisch gebeurd. Voor trips is Tracer net limonade, is het effect van Vertimec ook gedaald tot nul en bij het gebruik van Decis kan je tot 6 weken nadien niets uitzetten. In de strijd tegen Witte vlieg geldt hetzelfde; aankoop van Admire en Calypso is aan banden gelegd. Gazelle en Decis hebben te veel nadelige nawerking op de biologische bestrijding en het effect van Admiral is te beperkt. Blijft naast Botanigard, Mycotal en andere biologische middelen, waarbij je een lange adem moet hebben alleen Oberon over.

Door het warme schrale weer van 14 dagen geleden is trips weer goed zichtbaar in de gewassen. Gelukkig doen zowel de amblyseius swirskii als de montdorensis het goed op zowel witte vlieg als trips. Bij een hoge trips druk geldt het advies om daags na het poten een zakje per plant uit te hangen. In het geval van een getopte plant 1 zakje per poot. Vorig jaar zijn er goede ervaringen op gedaan met het bijvoeren van swirskii met stuifmeel. Eens per 14 dagen een ½ kilo stuifmeel per ha stuiven geeft een perfecte verdeling van swirskii over het gewas. Enige nadeel die men ziet is dat het verdelen van 500 gram lastig zat is en dat het apparaat behoorlijk zwaar.


Was de spint bestrijding maar zo gemakkelijk. Op veel plekken in het voorjaar is er met zakjes amblyseius californicus gewerkt. En met succes, gewas blijft veel langer groen dan daar waar alleen met Phytoseius is gewerkt. Maar na het super schrale weekend 6 & 7 mei trapte de spint ook daar het gas in. De dit voorjaar spontaan van buiten gekomen Feltiella houdt hele grote haarden ook niet meer schoon.
Een goede generalist zoals de swirskii is er tegen spint niet. Bijsturen blijft daarom altijd nodig. Maar dan komt het; middelen als Nissorun en Floramite zijn contact middelen die het liefst met veel water verspoten dienen te worden. En als raken een must is (Floramite) ook nog zo veel mogelijk tegen de onderkant van het blad. Betelend dat het foggen of LVM-en van deze middelen zonde van de tijd is.

Ook de uitvloeier Silwet gold heeft effect op spint. Dit is niet zo vreemd, want in Scandinavië bestrijden ze spint met groene zeep en in Oostenrijk met eine kali seife. Nadeel van Silwet gold is dat het als middel de waslaag van de plant oplost en daardoor hard voor het gewas is, vooral bij hoge concentraties en zonnig weer.

Met de wetenschap dat in het oude gewas veel spint heeft gezeten is het raadzaam het jonge gewas in de eerste week na het poten netjes met Floramite of Oberon te spuiten. Dan begin je in ieder geval schoon. Want het blijkt dat vooral in een teelt op goten spint veel sneller en massaler de jonge plant inkruipt dan een Phyto.


Het beest dat niet biologisch te bestrijden is en op dit moment her en der weer huishoudt is de wants. We hebben de indruk dat de meeste komkommertuinders niets getekend hebben omtrent het gebruik van Calypso. Blijft alleen Steward als goed middel tegen de wants over. Avond voor het ruimen van het oude gewas 125 gram Steward per ha moet werken. Ben je te laat en moet het over het jonge gewas dan 40 gram per ha. Steward is namelijk hard voor het gewas en de afweging wordt dan wat is er erger de kwaal of de oplossing.


Fusarium:

Door het wegvallen (te hoog Chloraat en Perchloraat) van Chloor als reinigingsmiddel in de teelt van komkommer
komt Fusarium weer opzetten.
Aantal bedrijven met een lichte aantasting groeit gestaag. Met chemische middelen is deze schimmel niet te bestrijden. En waterstofperoxide in welke vorm dan ook blijkt niet afdoende te zijn. Een enkele collega zegt baat te hebben bij het middel BBC Cytobac van Delgeco. Wij als Horti-Consult zien graag eerst proefresultaten van een gerenommeerd onderzoek instituut voordat we achter een middel gaan staan.


Jonge teelten:

Klimaat buiten is deze en komende week niets bijzonder. Stralingcijfers van 500 tot 1500 Joule en veel te veel vocht in de lucht. Over een Kurios en Roxanne wordt altijd verteld dat je niet onder de 19°C in de nacht moet komen. Nu worden deze twee rassen maar al te vaak getopt en dan is met dit weer een etmaal van 20°C meer dan genoeg. Dat gaat alleen als de nacht terug gebracht wordt tot 17 a 18°C. Zien de laatste dagen dat bij ongetopte planten 21°C etmaal ook al hoog genoeg is. Koppen zijn dun zat en het gewas oogt grauw. Luchtlijn moet kort op de stooklijn staan en met de huidige luchtvochtigheden kan er niet geknepen worden. Ramen moeten overdag zo snel mogelijk open, het gewas moet verdampen, waardoor het gewas een hoger droge stof gehalte krijgt. Regel de dikte van de kop dus met de nacht en niet met de dag temperatuur, want anders liggen de ramen te veel dicht. Om problemen met myco’s en rotpuntjes te voorkomen moet er wel netjes opgestookt worden. Zorg dat het gewas zeker een uur voor zon op (05.00 uur dus) op 19,5 a 20°C is. In de periode van 04.00 tot 09.00 moet een minimum buis van 45°C zorgen dat de plant warm is en kan verdampen zo gauw het licht wordt.

Op dit moment schermen bij lage licht cijfers (600 watt) maakt het klimaat voor het gewas alleen maar moeilijker. Dus scherm openhouden en pas dicht bij de eerste beste echt zonnige dag, die zeker gaat komen.

Copyright © Horti-Consult Int. All rights reserved.
 
Ons e-mail adres is:
info@horti-consult.nl
 
Aan deze nieuwsbrief kunnen geen rechten worden ontleend. Wilt u liever geen berichten meer ontvangen van deze mailinglist, klik dan op de link hieronder om u uit te schrijven:
uitschrijven op deze nieuwsbrief