Nieuwsbrief komkommer week 37 2016 Bekijk dit bericht in uw browser

Nieuwsbrief komkommer week 37 2016


Cicaden en wantsen:

Nu het gebruik van Admire en Calypso aan banden is gelegd, neemt de schade veroorzaakt door wantsen en cicaden toe. Regelmatig zien we planten met grote uitgegroeide gaten in het blad. Ook verdwijnen er vruchten met een gat erin in het grof stek. Dit gat ontstaat doordat de behaarde wants bij het prikken een giftige substantie afscheid. Heel vaak zijn deze vruchten inwendig hol op de plaats waar geprikt is. Het omliggende weefsel rond de plaats waar de wants geprikt heeft sterft af. Daarom veroorzaakt de harige wants van alle wantsen soorten de meeste vruchtafstoting als ze in de opkweek of eerste week van de teelt kleine vruchtjes aanprikken.


Op een aantal bedrijven groeit de populatie aan cicaden zeer snel. Als eerste schade van deze “zogenaamde spuugbeestjes” zijn de vel gele vlekken langs de randen van voornamelijk het onderblad. Later is dit ook hoger aan de plant te zien. Schade van cicaden op de vruchten is het beste uitteleggen als ‘krassen’ op de vrucht. Met enige fantasie lijkt het op schade door trips, maar dan zonder de draaiingen van het vrucht. We komen er nu achter dat het best lastig is om aan te geven bij welke infectiedruk je cicaden op moet ruimen.


Bestrijding van beide kwalen wordt nu middels Steward en Gazelle gedaan. Het gebruik van Gazelle is gezien het effect op de Swirskii uit den boze. Meer dan 75% van de volwassen Swirskii’s leggen het loodje en dan kent het middel ook nog 1 tot 3 weken nawerking. Dan is het beter om bij een grote populatie Swirskii voor Steward te kiezen. Daar geven de biologen een negatief effect van 50 tot 75% doding van de volwassenen aan. Maar ja er moet gekozen worden, omdat Plenum en Nomolt te weinig of geen effect hebben.


Allerlei nieuwe insecticiden:

De super uitvloeier Silwet gold is al helemaal ingeburgerd in de teelt als beste hulpmiddel tegen spint en witte vlieg. De vraag is hoe de meeldauw bestrijding zou zijn als 20 ml Silwet gold per 100 liter spuitvloeistof wordt mee gespoten.

De hulpstof Hasten bestaat voor een deel uit koolzaad olie. Het verbetert de op name van insecticiden zoals abamectine (Vertimec) en spinosad (Tracer). Eenzelfde effect claimt Koppert voor hun olie “de Addit”.


Van bovenstaande 3 middelen hebben we in de praktijk effecten gezien. Dat kunnen we als Horti-Consult nog niet zeggen van het middel Flipper. Flipper zou een plantaardige oorsprong hebben, waardoor er geen veiligheidstermijn, MRL en kans op resistentie is. Het contact middel Flipper zou effect hebben op zowel spint, trips als witte vlieg, maar dan moeten deze beesten wel geraakt worden.


Scherm:

De zon staat lang net zo hoog meer aan de hemel als 3 maanden terug. Met moeite wordt de 750 watt gehaald en dan ook nog maar voor een paar minuten. Daarom is het advies deze dagen zo minmogelijk te schermen. Dus instellen op zeg 650 watt met een dode zone van 50 watt. Daar waar er nog krijt op het dek zit, mag het er nog een paar dagen opzitten, maar vrijdag moet het eraf wezen.


Etmalen:

Het weer helpt de gewassen om voldoende groei te creëren voor de eindspurt. Voor een goed eind geldt dat de secundaire ranken half september los moeten staan en op 1 oktober moet er bloei wezen. Op de meeste tuinen gaat dat perfect lukken.

Ook helpt de temperatuur van deze dagen om niet al te veel bloei op rank en/of secundaire rank te krijgen. Rassen met veel vruchtaanleg op de rank als Roxanna, Bonaire en Laureen vertonen nu veel meer selectiviteit op het vrucht.


Dit is weer een week waar het niet uitmaakt wat er met het klimaat gebeurd. Stook en luchtings temperaturen kunnen naar beneden. Bijvoorbeeld vlak 18°C om de etmaal te drukken. In september stijgt het vocht in de vooravond nog veel sneller dan in augustus. Om niet te veel rotpoten te krijgen blijft een minimum buis van 30 a 35°C en 45° in de ochtend noodzakelijk.


Druppelen:

Ook vorige week liep op menig tuin de Ec hard op. Meteen wordt er gereageerd met eerder te starten en veel langer door te druppelen. Dit is fout start 2½ uur na zon opkomst dus 09.30. Voor het behoud van de wortels dient het medium met circa 12% gedurende de nacht in te teren. Dit zal betekenen dat er tussen 17.00 en 17.30 uur gestopt moet worden. Een oplopende Ec is alleen te verlagen door de beurt grootte te verhogen.

Copyright © Horti-Consult Int. All rights reserved.
 
Ons e-mail adres is:
info@horti-consult.nl
 
Aan deze nieuwsbrief kunnen geen rechten worden ontleend. Wilt u liever geen berichten meer ontvangen van deze mailinglist, klik dan op de link hieronder om u uit te schrijven:
uitschrijven op deze nieuwsbrief