Nieuwsbrief bladgewassen week 48 2016 Bekijk dit bericht in uw browser

Nieuwsbrief bladgewassen week 48 2016


Perfecte week:

Eindelijk na 2½ week weer wat roering in de kas. Begon afgelopen zondag met de eerste najaar storm van dit jaar. Maandag en dinsdag vielen nog wat tegen, maar de rest van de week met vooral in het zuiden en aan de kust open weer, dalende temperaturen en een lekker wind uit het Noordoosten. Ideaal teelt weer, gewassen groeien wederom. Je voelt het aan de sla, zelfs de Bionda meestal klets nat van boven was deze week geregeld droog aan de bovenkant. Andijvie ritselde als je je hand er doorheen haalde, zelfs de paksoi werd donkerder van kleur.


Dit alles met als oorzaak verdamping! En als nu het vocht dat het gewas verdampt heeft wordt aan gevuld spreken we over groei. Op dagen zoals afgelopen donderdag en vrijdag werken broesjes van 20 tot 30 seconden niet meer. Je moet dan elke dag weer terug komen. Beter is het dan om op een goed groeiend gewas 2 mm water te leggen. Op sla en paksoi altijd met 2 mS aan mest en bij andijvie en soep tot wel 5 mS aan ec.


Wanneer opschuiven?

Te vaak maken we het mee dat als er voor een contract gesneden wordt er eind november begin december een gat in de productie komt. Vooral als de markt graag is blijft men steeds lichter product oogsten, totdat de limiet bereikt is. Bedekt dat de groei van de meeste producten komende week tussen de 2,5 en de 4,5 kilo per 100 stuks ligt. Eind oktober is dat nog 4 tot 6,5 kilo. Er kan dus beter in het begin van de herfst rustig aan gedaan worden dan later, want dan groeit het er zeker niet meer bij.


Meeldauw:

Laatste 10 dagen zien we vooral in de wat oudere botersla veel meer meeldauw verschijnen. Niet dat er kroppen weg gegooid moeten worden, nee de meeldauw is meestal dood. Want Revus in de laatste fase van de teelt werkt echt goed. We krijgen hier regelmatig vragen over en wel deze; je schrijft altijd dat groei in het gewas houden de beste bestrijder is. Nu groeit het gewas afgelopen weken extreem in de bol, dus kilo’s zat en we zien toch meeldauw. Het klopt dat een gewas dat aan het bollen is veel meer kilo’s per week produceert dan een ras dat dat later doet. Het vormen van een bol is bij sla het eerste teken van veroudering, de overgang van vegetatief naar generatief, het vormen van de bloemstengel. Het wortelpakket neemt hierdoor drastisch af een teken van achteruit gang. Het is dan ook niet vreemd dat gewassen als Bionda en Rossa met minder resistenties dan botersla, maar zonder bolvorming, minder last van meeldauw hebben.


Muizen:

Op de meeste tuinen heb ik ze als zien liggen de muizenvallen. Net al bij heel veel regen komen muizen met kou de kas in. Het maakt ze niet veel uit wat er voor een gewas staat, ze gaan vreten. We zien we een voorkeur voor planten die niet optimaal groeien, dus planten met een hoger droge stof gehalte.


Copyright © Horti-Consult Int. All rights reserved.
 
Ons e-mail adres is:
info@horti-consult.nl
 
Aan deze nieuwsbrief kunnen geen rechten worden ontleend. Wilt u liever geen berichten meer ontvangen van deze mailinglist, klik dan op de link hieronder om u uit te schrijven:
uitschrijven op deze nieuwsbrief