Nieuwsbrief komkommer week 39 2017 Bekijk dit bericht in uw browser

Nieuwsbrief komkommer week 39 2017


Ouder worden:

De gewassen gepoot rond half juni lopen echt op hun laatste benen. Gewassen zijn op en daardoor moeilijk op het vrucht te krijgen en wat er dan afkomt is niet meer van een goede kwaliteit. Niet dat hert herfstachtige weer van de eerste 3 weken van september gewassen van latere plantdatum goed hebben gedaan. Wekelijks werd er ca. 1 vrucht per m2 ingeleverd op vorig jaar. Maar ook de kwaliteit was niet best, te veel knotsen en gele konten. Ranken met dunne koppen en het onderblad vergeelde wel erg snel; oktober ziekte al vroeg in september.


Gewas verzorging:

Voor de laatste lootjes geldt niet te veel aan het gewas doen, groei gaat er van zelf uit. Dus laat ranken lekker groeien en top secundaire niet. Breng alleen licht in het gewas door groot stamblad te verwijderen. Dat heeft nu nog zin, maar na 1 oktober niet meer.


Etmalen:

Houdt het gewas nog actief. Streef naar een etmaal rond de 21⁰C. Daarvoor hoeft er niet hard gestookt te worden en is 19 om 20⁰C genoeg. Door de minimum buis van 45⁰C in de ochtend en 30 a 35⁰C in de nacht loopt de etmaal van zelf op. Houdt het verschil tussen stoken en luchten in de ochtend op minimaal 1⁰C. In de middag mag de ventilatie temperatuur naar de 24⁰ C oplopen. Veel tegenlucht is er ook weer niet nodig. In de ochtend een snippertje en daarna weer dicht.

Schermen in de nacht geeft energie besparing, doordat de verdamping van het gewas wordt geremd. In het najaar is het weer morgen gemiddeld slechter dan dat van vandaag. Te vroeg te lang schermen verzwakt het gewas te veel, je creëert je eigen oktober ziekte. Het kan wel maar dan mag het scherm pas bij een groter verschil dan 10⁰C tussen kas en buiten temperatuur dicht.


Ziekten de baas blijven:

Echte en valse meeldauw blijven aandacht vragen. Zelfs eind september kan echte meeldauw bij het overslaan van een bestrijding toch weer verergeren. Tegen rot op de poot is Switch het beste middel gebleken. In een normaal jaar geldt dat als get gros van de planten op 1 oktober nog overeind staan rotpoten veelal geen grootte economische schade meer veroorzaken.

Trips, wants en cycaden houden zich op dit moment vrij rustig. En meestal is een bestrijding niet meer nodig. Spint is al een enkele week naar zijn wintervorm “rode spint” aan het veranderen.

Copyright © Horti-Consult Int. All rights reserved.
 
Ons e-mail adres is:
info@horti-consult.nl
 
Aan deze nieuwsbrief kunnen geen rechten worden ontleend. Wilt u liever geen berichten meer ontvangen van deze mailinglist, klik dan op de link hieronder om u uit te schrijven:
uitschrijven op deze nieuwsbrief