Nieuwsbrief bladgewassen week 01 2017 Bekijk dit bericht in uw browser

Nieuwsbrief bladgewassen week 01 2017


Ongelijke Wiske:

Bij vlagen waren de partijen Wiske ongelijk. Nu heeft Wiske dat altijd wel in zich gehad. Verwonderlijke is dat het niet constant is. En dat we het nu ook licht in de Wengen zien. Gaat over alle plantenkwekers heen en ligt waarschijnlijk aan de kieming.


Magnesium gebrek:

Eerste 2 weken van december hadden we te maken met koude nachten. Van maandag 5 op dinsdag 6 december was de koudste nacht. Die kassen andijvie die toen te koud waren daar zag men later magnesium gebrek in. Magnesium gebrek is ook te zien in de winter bloemkool. Wat gebeurt er op dat moment? Zowel andijvie als kool zijn oppervlakkige wortelaars. Door de kou is de bodemtemperatuur onder de 8 graden gedaald en het gewas komt ijs koud en inactief de nacht uit. Dat is op zichzelf nog niet erg, ware het niet dat op dinsdag 6 december de zon heerlijk scheen. Gewas moet dan verdampen en kan het niet, omdat het te koud is. Magnesium wordt dan intern van het oude naar het jonge blad getransporteerd. Geel verkleuring van het oude blad zie je dan ook alleen daar waar de zon het gewas beschijnt.

Een vergelijkbaar iets hebben we gezien bij paksoi. Kas is netjes op 6 graden gehouden middels olie kachels, maar er is geen raam open gelaten en er zijn geen afzuig ventilatoren. Hierdoor stijgt het gehalte aan CO2 zo hoog dat de huidmondjes dicht gaan. Op dezelfde dinsdag 6 december wil het gewas verdampen, maar kan dat niet vanwege gesloten huidmondjes. De temperatuur van het blad zal snel oplopen met verbranding aan het oude blad als gevolg.


Glazigheid:

Laatste 2 weken kom je geregeld hoekjes met glazigheid in het hart (Wiske, Wengen) of het onderblad (Gaudea, Halewijn). Glazigheid komt ook voor bij peterselie, paksoi en sjanghai. De glazigheid vertoont zich daar waar de groeisnelheid het laagst is. Dus aan het pad op lage delen van de kas en daar waar te weinig warmte komt. Het is logisch dat er nu wat glazigheid geconstateerd wordt. December is geen lichte maand dus bladcellen die groeien hebben geen inhoud. Verder viel het op dat de groei in november zeer goed was. Echter door de koude nachten in het eerste deel van december vloog de groeisnelheid achteruit. Daarna volgden 2 weken met mistige dagen (geen verdamping) afgewisseld met heel zonnige dagen (dinsdag 27 december = 350 J). Een plant die niet snel genoeg groeit kan zijn kracht niet kwijt. Om dan met water de plant nog op spanning proberen te krijgen is te laat.


Schermen:

Meeste schermen worden nu gesloten bij nachttemperaturen van 2 tot 4 graden buiten. Dit kan gemakkelijk, omdat de onderkanten erg goed zijn en de bodemtemperatuur al rond de 10 graden is.


Mist:

Mist is wel het moeilijkste onderdeel van ons klimaat. Onder een mist dek meet je geen licht, er is dus geen groei en je kan geen snelheid maken. Ook ontbreekt op een echte mist dag de wind en is het buiten kil. Er is dan ook geen verdamping. Dan is klimaat maken met buisverwarming makkelijk, gewoon een minimum buis van 25 graden instellen. Met hete luchtkachels wordt het moeilijk. Hoe koud is het buiten en wil ik de kas temperatuur ophalen tot 1 graden boven de buitentemperatuur? Ook luchten is moeilijk, want daar waar in de middag een bak lucht getrokken wordt is het wel lekker fris, maar groeit het gewas weer niet.
Dan liever iets meer stoken met geknepen luchtramen


Copyright © Horti-Consult Int. All rights reserved.
 
Ons e-mail adres is:
info@horti-consult.nl
 
Aan deze nieuwsbrief kunnen geen rechten worden ontleend. Wilt u liever geen berichten meer ontvangen van deze mailinglist, klik dan op de link hieronder om u uit te schrijven:
uitschrijven op deze nieuwsbrief