tomaat week 2-2017 Bekijk dit bericht in uw browser

Nieuwsbrief Tomaten week 2-2017

Week 2

Over het algemeen staan de gewassen sterk. De productie loopt iets achter, als gevolg van het donkere weer van week 45/46 van vorig jaar.


In de onbelichte teelten komt de kop van de plant nu wel heel dicht bij de groeibuis. Een warme groeibuis in de buurt van de kop geeft altijd rek. En aangezien de temperatuur van de groeibuizen de komende periode rond de 35-40°C zal liggen, wordt die rek te veel. Daarom zal bij donker/koud weer de warmte vooral door het ondernet ingebracht moeten worden. Liever een iets lagere etmaaltemperatuur dan het verzwakken van het gewas.


De meeste planten zijn vorige week op de mat gegaan. Bij het op het gat gaan worden eerst grotere beurten gegeven om de aanhechting goed te krijgen. Als de plant vast komt te zitten aan de mat, zie je regelmatig bredere, vegetatieve planten ontstaan. Van dit op door voldoende buis in de namiddag te realiseren. Ook het afvoeren van vocht is belangrijk. Het belangrijkste is het inspelen op de buitenomstandigheden. De wisseling is zodanig groot, dat dit elke dag invloed heeft op het binnen klimaat. Als de planten op het plantgat staan is het belangrijk dat de pot niet indroogt, vooral bij andere combinaties dan: steenwolpot en steenwolmat. Sommige media’s trekken door een andere capillaire werking de pot droog. Aangezien her groei van nieuw wortels altijd vanuit de wortelhals en dus in de pot plaats vindt, is uitdroging van de pot niet gewenst.


Overdag water geven kan tot 12:00 uur daarna heeft de watergift te veel invloed op het op kleur zetten van de plant. Bij meer verdamping dan watergift, kan een avondbeurt een oplossing zijn.

Elke 7 dagen mag de mat 10% extra interen. Natuurlijk zal er bij meer licht/hogere temperatuur anders water gegeven moeten worden dan bij donker en regenachtig weer. Vriezend weer kan voor verrassingen zorgen, geef dan altijd iets meer water! Na het vast wortelen elke morgen de matten controleren op vochtgehalte. De computer kan mooie getallen aangeven, maar in de praktijk kan dit wel anders zijn. Dus blijf controleren!


Klimaat belichte teelten.

De afgelopen dagen zien we bij belichte planten een lichte stijging van de Ph met daarbij lagere Ca waarden in het groeimedium. Door de overgangen van koud naar warm weer, openlopen van doeken, zwaardere belastingen zien we ook meer bladrandjes ontstaan. Zorg dat de doeken bij koud weer rustig openlopen en dat het klimaat goed wordt opgevangen door de buizen en raamstanden. Wees hier scherp op. Ook het extra toedienen van Ca en het verlagen van de K, kan helpen om de bladrandjes te verminderen.


De afgelopen weken zijn er veel extra dieven aangehouden. De plantafstand wordt hierdoor een stuk nauwer, maar door de belichting en hopelijk meer buitenlicht zal dit opgevangen moeten worden. Het aantal belichtingsuren zal dus maximaal (18-19 uur) moeten zijn.

Copyright © Horti-Consult Int. All rights reserved.
 
Ons e-mail adres is:
info@horti-consult.nl
 
Aan deze nieuwsbrief kunnen geen rechten worden ontleend. Wilt u liever geen berichten meer ontvangen van deze mailinglist, klik dan op de link hieronder om u uit te schrijven:
uitschrijven op deze nieuwsbrief