klimaat veranderingen. Bekijk dit bericht in uw browser

Klimaat veranderingen.

tomaat , week 21 2016

De laatste week heeft de doorkleuring van de tomaten flink doorgezet.Hierdoor zijn de producties hoog geweest. we zaten aan een maximale plantbelasting en deze is nu iets afgenomen. Goed voor de plant natuurlijk . Door het aanhoudende schrale weer hadden de planten het koelend vermogen om toch groeikracht te behouden. Ondanks het "mooie " weer , was de zetting niet op alle bedrijven even strak. Te luchtig telen had niet altijd het effect op de generativiteit maar gaf soms een reactie op vegetativiteit. Bij de groeikrachtige rassen resulteerde dit in mis zetting en of op te veel open staande bloemen.
Op dit moment wisselen de dagen met hoog vocht en weinig instraling zich af met zonnige momenten en met oost- noord oosten wind. Dit vraagt veel bij sturen op klimaat!

Voorkom op de donkere dagen dat de kas temperatuur overdag te hoog blijft. Streef naar een dag temperatuur van maximaal 18,5 - 19 c als de instraling niet boven de 350 watt komt.
De laatste week zien we vaak dat na 15.00 uur de zon nog doorkomt of door oosten wind de lucht vochtigheid buiten flink zakt. Hierdoor koelt de plant zoveel dat de plant tempetauur ver onder de kas temperatuur blijft. In deze situatie is het belangrijk klimaat te maken.
De toepassing hiervoor kan verschillen. Veel bedrijven werken van uit een beperking van de maximum raam op vocht , zowel op binnen als buiten vocht.
Blijft de buiten temperatuur onder de 15 C dan ook de verhoging op ventilatie op basis van licht, licht som en vocht prima toepassing zijn . Bedrijven die zich toegelegd hebben op absoluut vocht zullen de grillige verandering van buiten omstandigheden sneller in het klimaat kunnen omzetten. Om de generativiteit in de kop te behouden is het belangrijk de hoogte van dagklimaat af te stemmen op de hoeveelheid licht en vocht buiten.
Voorkom een te vroege afbouw van het kasklimaat einde dag. De kans bestaat dat het vocht nog volldig weg zakt. Gezien de daglengte zal dit rond 19.00 - 20.00 uur zijn.
Omdat de nachten erg verschillen in afkoeling wordt de tijd dat de voornacht wordt aangehouden bepaalt door het moment dat de voornacht ook echt wordt gerealiseerd. i Pas dan wordt de nanacht temperatuur ingesteld.

Sommige bedrijven willen direct na zon op gaan "door luchten" om een te hoge kas temperatuur in de morgen en middag te voorkomen. Bij de huidige buiten omstandigheden zien we dat daarbij het vocht zo snel kan weg zakken dat de plant koud in de kop komt te staan. Hierdoor neemt de bladomvang sterk af. Op langere termijn heeft dit effect op de sturing van je zomerklimaat.
Om groei in de zomer te houden wordt er van af nu weer meer op tros snoei gelet. De trossen van nu worden ruim na de langste dag geoogst waardoor de kans van groene punt vruchten alweer toeneemt.
Voor sommige rassen is het daarom ook noodzakelijk nu geen blad meer uit de kop weg te nemen. Voorkom dat boven in de kop klein blad wordt gemaakt en onder wordt er groot blad weggenomen. Over 3 weken staat de plant dan "kaal" en dan moet de zomer nog beginnen.
Op sommige bedrijven neemt de witte vlieg toe dit ondanks aanwezigheid van macrolophus. Een aanvulling van encarsia kan dit daarom nodig zijn andere wordt het chemisch bij sturen.
De rupsen vragen meer aandacht , let er op dat de bestrijding ook zijn doel bereikt omdat grote rupsen bestrijden erg moeilijk wordt.
Op een enkel bedrijf komt pleks gewijs de tomaten galmijt voor. Houdt zicht op de ziekte druk op het bedrijf nu de aandacht door meer arbeid , wisseling van personeel, meer productie en motivatie kunnen afnemen.
de aandacht door arbeid, productie en motivatie kunnen afnemen.

Copyright © Horti-Consult Int. All rights reserved.
 
Ons e-mail adres is:
info@horti-consult.nl
 
Aan deze nieuwsbrief kunnen geen rechten worden ontleend. Wilt u liever geen berichten meer ontvangen van deze mailinglist, klik dan op de link hieronder om u uit te schrijven:
uitschrijven op deze nieuwsbrief