week 2 2017 tomaat Bekijk dit bericht in uw browser

inspelen op donker weer

-Na een redelijk mooie periode qua licht komt er nu een vrij donkere week aan.
Vooral bij de plantingen voor 15 december moeten we nu goed oppassen dat we voldoende kracht op de plant en de tros houden. Schade door donker weer zie je vaak een dag te laat. Bedenk dat op dagen onder de 100 joules
het gewas altijd aan kracht inboet. Vooral meerdere donkere dagen aaneengesloten zijn gevaarlijk.

-Het regelen van de etmaal bij donker weer moet
in het teken staan van wat meer verschil dag-nacht. Voor de jonge gewassen – zeker als ze al op de mat staan- is een dag-piek altijd noodzakelijk. Minimaal 2 a 3 uur op 20-21 graden kastemperatuur is vereist. Dit zal bij donker weer moeten worden gecompenseerd met een lager nacht. Met de lengte en diepte van de voornacht kan de etmaal bijgesteld worden.
Stook wel altijd voldoende op, minimaal 1 uur voor zon op moet een tomatengewas op 17 graden zijn. De dag kan bij donker weer kort zijn b.v. van 12.30-15.00 uur de dag-piek bereiken op de donkerste dagen.

-Ook de watergift moet scherp zijn bij donker weer. Te weinig water is altijd verkeerd, maar de plant moet wel elke dag op kleur komen. Geef water rond 10.00 uur in de ochtend of rond 22.00 uur in de avond. Bij 1 benodigde beurt per dag heeft de avond voorkeur. Geef voldoende EC mee, 3,8-4 EC is gewenst.

-Het scherm zal de komende week veel dicht blijven , want ook de voorspelde temperaturen zijn niet hoog. Probeer wel elke dag tussen 11.00 uur en 14.00 uur het scherm open te maken. Bij zwakke gewassen is dat een must, bij de wat sterkere gewassen kan er op sommige dagen voor worden gekozen om het scherm dicht te houden.

-Een hoge minimum buis instelling is gedurende een groot deel van de etmaal niet nodig. In de dag-piek is het wel aan te bevelen om de buis enkele uren op 45 of 50 graden te laten meedraaien. Dan kan eventueel ook met de groeibuis, maar dan is de buistemperatuur afhankelijk van de afstand tot de koppen van de plant. Op een te dun gewas in ieder geval nooit de groeibuis gebruiken !!!

-De belichters zijn qua groei wat minder afhankelijk van het buitenlicht. Veruit het grootste gedeelte van het licht produceren ze zelf. Met dit weer mag er wel maximaal belicht worden. Let wel op met te vroeg beginnen in de avond ivm de hommels. Rasafhankelijk zijn er wat verschillen, maar als al rond 22.00 of 23.00 uur de lampen aangaan kunnen de bloemen in de ochtend al vrij vroeg weer sluiten. Bij dit donkere weer gaan de hommels echter pas vrij laat aan het vliegen.
Deze situatie kan zettingsproblemen opleveren. Zorg dat er genoeg hommels staan, en verleg eventueel de belichtingsperiode een uur naar achteren.

Copyright © Horti-Consult Int. All rights reserved.
 
Ons e-mail adres is:
info@horti-consult.nl
 
Aan deze nieuwsbrief kunnen geen rechten worden ontleend. Wilt u liever geen berichten meer ontvangen van deze mailinglist, klik dan op de link hieronder om u uit te schrijven:
uitschrijven op deze nieuwsbrief