Jaargang 1, nieuwsbrief 4, oktober 2011.  

Certificaat Praktijktraining Nascholing

Certificaat Praktijktraining Nascholing (PTN)

Langs deze weg wil STAOBB u op de hoogte brengen van een nieuwe ontwikkeling en de laatste stand van zaken rond het certificaat Praktijktraining Nascholing (PTN).

 

Recent heeft het Ministerie van Infrastructuur en Milieu akkoord gegeven op het voorstel van CCV om een certificaat in het leven te roepen, uitsluitend en alléén voor praktijktrainers die in vaste dienst zijn bij een vervoers- of transportbedrijf (voor training van het eigen personeel) tot juni 2014. Over de situatie na juni 2014 dient nog een overleg gepland te worden met de betrokken partijen (CCV Raad, Bovag en FAM).

 

De uitgangspunten die hierbij gehanteerd moeten worden zijn:

  • De praktijktrainer is aantoonbaar voor onbepaalde tijd in dienst van een transport- of vervoersbedrijf.
  • De praktijktrainer geeft in het betreffende bedrijf praktijktrainingen aan het eigen personeel in het kader van de nascholing RVB.
  • Het bedrijf is een transport- of vervoersbedrijf en geen opleidingsinstituut.
  • De praktijktrainer kan alleen voor het transport- of vervoersbedrijf bedrijf waar hij in vaste dienst is, gecertificeerd werken.
  • PTN wordt opgenomen als kwalificatie voor instructeurs in de minimumeisen van de praktijktrainingen met de vermelding dat dit geldt tot juni 2014.

 

CCV is op dit moment bezig met de implementatie van PTN. De ingangsdatum is 1 november 2011.

 

CCV zal op 1 oktober 2011 een aantal communicatieactiviteiten starten over PTN.

Nascholing en Code 95 met PTN Certificaat

Onderstaand treft u uitgebreide informatie voor transport- en vervoersbedrijven m.b.t. het certificaat Praktijktrainer Nascholing (PTN)

 

Inleiding

 

  1. Voorwaarden voor deelname
  2. Informatie
  3. Aanvraag PTN certificaat
  4. Audit
  5. Analyse rijvaardigheid beroepschauffeur (RVA)
  6. Eindoordeel
  7. Registratie
  8. Tarief
  9. Contact

 

Inleiding

 

Vanaf 1 november 2011 is het voor een specifieke doelgroep (namelijk de mentorchauffeurs die als praktijktrainers binnen het eigen transport- of vervoersbedrijf nascholing verzorgen) mogelijk om in het bezit te komen van het PTN -certificaat. Dit PTN -certificaat is een alternatief voor de WRM -eis die bij diverse nascholingscursussen als verplicht wordt gesteld.

 

Het certificaat is alleen bedoeld voor de praktijktrainers die een contract hebben voor onbepaalde tijd en die binnen een transport- of vervoersbedrijf trainingen geven in het kader van de nascholing Richtlijn Vakbekwaamheid (RVB). De te geven opleidingen zijn uitsluitend bestemd voor het eigen personeel. De werking/reikwijdte van het PTN -certificaat is zodanig dat deze ook als alternatieve toelatingseis geldt voor het HNR -trainerscertificaat. De geldigheidsduur van het PTN -certificaat is 5 jaar.

 

1.  Voorwaarden voor deelname

Een praktijktrainer kan in aanmerking komen voor het certificaat PTN als hij/zij aan de onderstaande voorwaarden voldoet:

  • De praktijktrainer heeft aantoonbaar een contract voor onbepaalde tijd bij een transport- of

     vervoersbedrijf.

  • De praktijktrainer geeft in het betreffende bedrijf praktijktrainingen aan het eigen personeel in het kader van de nascholing RVB.
  • Het bedrijf is een transport- of vervoersbedrijf en geen opleidingsinstituut.
  • De praktijktrainer kan alleen voor het transport- of vervoersbedrijf, waar hij een contract heeft voor onbepaalde tijd, gecertificeerd werken.

 

2.  Informatie

Transport- of vervoersbedrijven die informatie willen verkrijgen over de mogelijkheden van het PTN -certificaat kunnen vanaf 1 oktober 2011 terecht op de website: www.cbr.nl of contact opnemen met de klantenservice van CCV, telefoonnummer 088 -2272900.

 

3.  Aanvraag PTN certificaat

Om in het bezit van het PTN -certificaat te komen beoordeelt een vertegenwoordiger van CCV een praktijktrainer op zijn didactische kwaliteiten en zijn rijvaardigheid.
Deze beoordeling bestaat uit twee onderdelen:

1. een rijvaardigheidsanalyse (RVA) duur: 90 minuten;

2. een audit van een lessituatie, duur: 1 dagdeel, inclusief het eindgesprek.

 

De audit en de analyse rijvaardigheid worden op één dag gepland. Er is geen vaste volgorde waarin beide onderdelen doorlopen moeten worden.

Een herbeoordeling van één van de onderdelen is mogelijk.

Beide onderdelen moeten binnen twee jaar met een voldoende resultaat worden afgesloten.

 

3.1  Aanmelding bij CCV

Het verzoek om in het bezit te komen van het PTN -certificaat kan alleen door een transport- of vervoersbedrijf gedaan worden, dus niet door een praktijktrainer. Het transport- of vervoersbedrijf richt het verzoek aan CCV via de post:

CCV, t.a.v. de Afdeling Certificeringen

Postbus 1810, 2280 DV Rijswijk

Of per mail: certificering@ccvexamenhuis.nl

 

Na ontvangst van dit verzoek ontvangt het bedrijf van CCV binnen vijf werkdagen een informatiepakket en een begeleidende brief. In dit pakket is tevens de wijze van aanmelden en facturatie beschreven.

 

 

3.2  Aanleveren gegevens door contactpersoon van het transport- of vervoersbedrijf.

Een contactpersoon stuurt z.s.m. de gegevens van de praktijktrainer naar CCV (afdeling Certificeringen). Na betaling neemt een medewerker van de Planning CCV contact op met de contactpersoon om een rijvaardigheidsanalyse en een audit in te plannen. Beide onderdelen worden op één dag ingepland. De afnamelocatie is het transport- of vervoersbedrijf waar de praktijktrainer werkzaam is.

 

4.  Audit

Als voorbereiding op de audit wordt de praktijktrainer gevraagd een zelfbeoordeling in te vullen.

Een auditor van CCV neemt de audit af tijdens een praktijktraining die door de praktijktrainer wordt uitgevoerd. De beoordeling vindt plaats aan de hand van een beoordelingsformulier dat nagenoeg gelijk is aan het zelfbeoordelingformulier van de trainer. Het zelfbeoordelingformulier bevindt zich in het informatiepakket.

 

5.  RVA

Op basis van de toetsmatrijs Rijvaardigheidsanalyse voor vrachtauto en bus, waarvan een exemplaar zich bevindt in het informatiepakket, neemt de vertegenwoordiger van CCV een RVA af. Deze rit zal ongeveer 90 minuten duren.

 

6.  Eindoordeel

Na uitvoering van beide onderdelen geeft de auditor de uitslag in een eindgesprek en zal hij toelichten waarom hij tot dit eindoordeel is gekomen.

Tevens geeft de auditor een kopie van het auditformulier en het uitslagformulier (USF) RVA aan de praktijktrainer. De auditor stuurt de originele formulieren terug naar CCV.

 

7.  Registratie

Na ontvangst van de originele formulieren registreert de afdeling Certificeringen CCV de resultaten en informeert de contactpersoon van het bedrijf door middel van een brief.

Bij voldoende resultaat wordt deze brief gezien als het PTN-certificaat. Deze erkenning is vijf jaar geldig. Na ontvangst van deze brief kan de trainer gebruik maken van zijn PTN-certificering. Er wordt geen apart pasje of certificaat afgegeven voor de praktijktrainer zelf.

De steekproefnemer is op de hoogte van de waarde van het PTN-certificaat.

 

Bij vervanging van een erkende praktijktrainer zal voor een opvolger/vervanger wederom een erkenning aangevraagd moeten worden. Het certificaat is niet overdraagbaar.

 

Als de praktijktrainer niet meer werkzaam is bij het transport- of vervoersbedrijf, is het niet meer mogelijk dat de praktijktrainer gebruik maakt van zijn PTN certificaat. Mocht hij in dienst treden van een ander transport- of vervoersbedrijf dan dient het desbetreffende transport- of vervoersbedrijf opnieuw een erkenning voor het PTN certificaat bij CCV aan te vragen.

 

8.  Tarief

De audit en de afname van de RVA vinden op dezelfde dag plaats. Het tarief hiervoor bedraagt € 863,70 (incl. BTW).

 

In het geval van een herbeoordeling zijn de tarieven als volgt:

Audit: € 575,70 (incl. BTW)

RVA: € 288 (incl. BTW)

 

Na betaling zal de afdeling Planning een afspraak maken met de contactpersoon van het transport- of vervoersbedrijf om een afspraak in te plannen voor de audit en de analyse rijvaardigheid.

 

9.  Contact

Voor eventuele vragen kan er contact opgenomen worden met CCV, Afdeling Certificeringen, telefoonnummer: 088- 2275509 of met de Onderwijs Coördinator STAOBB, Hans Disveld, telefoonnummer 06-51430066

Beperkte Audit mogelijkheden in 2011

Een aspect wil STAOBB extra onder uw aandacht brengen. De beschikbare capaciteit van de medewerkers die PTN audits zullen uitvoeren. Zoals u zult begrijpen is het van belang dat de audits en rijvaardigheidsanalyses worden uitgevoerd door personen die beschikken over didactische vaardigheden, daarom is gekozen voor de inzet van praktijkbegeleiders. Deze praktijkbegeleiders zijn echter in de komende maanden al ingepland voor de uitvoering van opleidingen van de CCV examinatoren. Dit betekent dat in de eerste fase (periode 1 november 2011 tot en met eind december 2011) CCV beperkte capaciteit heeft. Vanzelfsprekend zullen zij er alles aan doen om tegemoet te komen aan de vraag, maar omdat deze moeilijk in te schatten is, kan hierover geen harde garanties gegeven worden.

 

Onderstaand volgt een opsomming van de cursussen die door de praktijktrainers als zij het certificaat PTN hebben mogen geven in het kader van de nascholing.

 

Nascholingscursussen voor de richtlijn vakbekwaamheid:

 

Praktijk (V cursussen)

V03 Rijvaardigheid inclusief HNR met autobussen, V04 Rijoptimalisatie schadepreventie, V05 Rijoptimalisatie Defensief rijden, V06 Rijoptimalisatie Behaviour Based Safety voor chauffeurs, V07 Rijoptimalisatie Rijvaardigheidsanalyse en V15 Het nieuwe rijden (HNR) trainer.

                    

                                             “ STAOBB DAAR STEEK JE KENNIS OP”

Berichten vanuit het bestuur

De STAOBB nascholingscursus V06 BBS (Behaviour Bases Safety) voor touringcarchauffeurs is gecertificeerd bij het CCV, waardoor er weer een goede en specifiek op de touringcarchauffeur gerichte praktijkcursus voor de nascholing beschikbaar is. Ook de nascholingscursussen N64 Tour Nationaal Reisvoorbereiding, N65 Tour Nationaal Reisuitvoering en N66 Tour Internationaal T01 zijn als STAOBB methoden gecertificeerd bij het CCV. In de eerste week van oktober 2011 verwachten wij ook nog de certificering van de V03 Het Nieuwe Rijden voor touringcarchauffeurs en de N90 de chauffeursdag als STAOBB methode te hebben afgerond.

 

De samenwerking met Ondile Uitgeverij BV te Capelle A.D. IJssel gaat gestaag verder. Er wordt druk gewerkt aan het uitwerken en drukklaar maken van de diverse STAOBB cursussen.

 

Ook voor de komende winter zal er weer gebruik worden gemaakt vanuit STAOBB van de Personeels Consulent. Mocht u graag gebruik willen maken van zijn expertise op het gebied van CAO uitleg of toelichting op de nascholing, kunt u dit melden per mail bij de Onderwijs Coördinator. J.disveld@staobb.nl

 

Graag zou het bestuur een oproep willen doen aan de werkgevers en werknemers om suggesties aan te dragen voor de aankomende nieuwsbrieven.

Vraag en antwoord

Vraag. Als ik mijn Certificaat Praktijktraining Nascholing (PTN) heb behaald, komen dan de werknemers die ik voor mijn touringcarbedrijf opleidt in aanmerking voor ESF subsidie over de periode die eindigt op 31 juli 2011.

Antwoord. Neen, bij intern opleiden zijn de kosten, die daarmee gemoeid zijn in principe niet subsidiabel.

Vraag. Als ik aan de Train de Trainersdagen van STAOBB heb deelgenomen, is dat dan een pre voor het in aanmerking komen van het PTN certificaat?

Antwoord. Ja, dan behoort u tot de doelgroep die het CCV heeft bedoeld, nml. de mentorchauffeur,die als praktijktrainer binnen het eigen vervoersbedrijf nascholing verzorgt.

Vraag. Kan ik mij nog aanmelden voor de Train de Trainersdagen van STAOBB?

Antwoord. Ja, op www.staobb.nl onder rubriek actualiteit, vindt u de nieuwe Train de Trainersdagen in november 2011 met rooster, locaties,tarieven en opleiders.

Vraag. Wanneer ik twijfel heb of een opleidingsinstituut door STAOBB gecertificeerd is en voor welke cursussen kan ik dan ook schriftelijk of telefonisch informatie verkrijgen?

Antwoord. Ja, indien u op de website van STAOBB en /of Sociaal Fonds Taxi niet de juiste gegevens kunt vinden, kunt u altijd een mail sturen naar j.disveld@staobb.nl of bellen

06-51430066.

bekijk de webversie  |  afmelden nieuwsbrief