Nieuwsbrief komkommer week 36 2017 Bekijk dit bericht in uw browser

Nieuwsbrief komkommer week 36 2017


Lausanna:

Zou Lausanna enige meeldauw tolerantie hebben en een perfecte overgang van stam naar rank dan zou het een wereld ras zijn. Maar nee de gevoeligheid voor echte meeldauw is gelijk aan die van Roxanna, erg hoog. Verder is aan de bloei op de rank van Lausanna al te zien dat er een gaatje in de productie komt. De eerste rankvrucht bloeit eigenlijk altijd te laat, daardoor ontstaat er een te groot gat in de productie. In deze tijd laait de Lausanna zich net als de Laureen helemaal vol op de rank. Eind van de 5de snijweek komt de productie op de ranken massaal los. Direct gevolgd door de productie op de secundaire ranken, want als er een gat in de productie is van stam naar hoofdrank dan gaat het vloeiend over naar de secundaire rank. Door dit geweld op de ranken wind Lausanna het qua productie (stuks en kilo’s) met een erg mooie en zware komkommer.

Nog een klein min puntje is de gevoeligheid op rotpoten; telen met een hoge EC en op tijd stoppen met de watergift.


Meeldauw:

Ondanks het regenachtige weer eind juli-begin augustus is er altijd meeldauw in de zomer. Het is dan kiezen tussen om de 5 dagen de fog of LVM in te zetten of te spuiten. Meeste middelen tegen echte meeldauw hebben een lange blad nat periode voor maximaal effect. Met een LVM wordt er te weinig middel met te kleine druppels per ha verdeeld. De druppels die uit een fog komen zijn al 5 maal zo groot, maar alleen met een spuitboom kan voldoende water gebruikt worden waardoor het gewas lang genoeg nat blijft. Is een gewas helemaal wit geworden dan helpt het om 10 kilo bitterzout per 1000 liter spuitvloeistof mee te nemen. De Ec van de spuitvloeistof loopt dan op naar 7.5 mS. Het gewas wordt er erg schoon van. Nu werd er vroeger al 3 tot 5 kilo bitterzout als uitvloeier mee gespoten. Werkt in het begin goed, maar we hadden het idee dat het gewas steeds harder werd waardoor het effect op termijn tegen ging vallen. Dus bewaar de bitterzout voor nood.


Om de 5 dagen foggen of LVM-en heeft als grootste nadeel het registreren voor Global Gap. Veel middelen mogen maar een beperkt aantal malen per teeltcyclus of jaar gebruikt worden.


Met de regen van week 32 en 33 is ook de valse meeldauw mee gekomen. Alle middelen tegen pythium werken ook tegen valse meeldauw. Beide schimmels zitten in de zelfde familie, die van de Oomyceten. Deze middelen mogen achter alleen als plantgat behandeling of tegen de plantvoet gebruikt worden.


Krijt eraf:

Daar waar nog krijt op het dek ligt moet dat er de komende week eraf gehaald worden. Teveel licht verlies.


Cycaden:

Met het wegvallen van Admire en calypso neemt de aantasting door wantsen en cycaden sterk toe. Alleen hierom al zou elk komkommer bedrijf per 1 januari 2018 geheel gesloten moeten zijn. Of we dan lang van deze beide middelen zouden kunnen genieten hangt van de Europese overheid af.

Een aantasting van cycaden begint met gele plekjes langs de randen van vooral de oudste balderen. Het breidt zich uit naar andere bladeren en vormt een gehele gele band langs de rand van het blad. Een aangetaste plant groeit en produceert minder dan een niet aangetaste plant. Ook prikken cycaden in jonge vruchten met kromme vruchten als gevolg. Zo krom als wanneer een trips er aan gezeten heeft ook niet, maar het is geen export kwaliteit meer.

In de teelt van wortelen kan een bepaalde cycaden een fytoplasma overbrengen. In komkommers is er nog geen onderzoek gedaan naar wat nu de schade daadwerkelijk toebrengt aan de plant.


Druppelen:

Komende week komt de zon om 07.00 uur op en gaat om 20.15 uur onder. Betekent dat de eerste druppelbeurt niet voor 09.30 uur gegeven dient te worden. Ochtenden worden na half augustus steeds vochtiger en gewassen groeien sterk op hun massa. Wortels zat dus. Ook kan de kraan al voor 17.00 uur dicht. Want met voldoende wortels hoeft een goed gewas steeds minder vruchten, met steeds koudere en dus vochtigere nachten oppompen. Nachtbeurten zijn dus ook uit den bozen, want dan wordt nooit de noodzakelijke intering van 10% gehaald.


Buistemperatuur:

Meer vocht betekend ook meer schimmelziekten in het gewas. Stook netjes op naar de gewenste ochtend temperatuur en deze moet niet te laag liggen anders gaan de meeste gewassen het dak uit. In de ochtend (05.00 tot 09.00 uur) een minimum buis van 45⁰ C, daarna overdag 30⁰ C met licht afbouw. In de vooravond vanaf 18.00 uur terug naar 35⁰ C en verder in de nacht nog iets hoger op vocht.


Copyright © Horti-Consult Int. All rights reserved.
 
Ons e-mail adres is:
info@horti-consult.nl
 
Aan deze nieuwsbrief kunnen geen rechten worden ontleend. Wilt u liever geen berichten meer ontvangen van deze mailinglist, klik dan op de link hieronder om u uit te schrijven:
uitschrijven op deze nieuwsbrief