Paprika week 19 2016 Bekijk dit bericht in uw browser

Paprika week 19 2016



Teelt:

Aan licht duidelijk geen gebrek, ook de temperaturen waren duidelijk zomers afgelopen dagen. De vooruitzichten geven weer iets meer koeler weer aan. Er hangt een goede plantbelasting aan de plant, met over het algemeen voldoende groffe paprika’s. Soms zelf aan de te groffe kant, mede door de iets tragere uitgroeiduur.
Qua snijden zaten we even in een dip maar de komende tijd trekt dit zeker weer aan. De doorkleuring mogen we dan ook niet over mopperen. Met de speciale dagen die we achter de rug hebben(hemelvaart, 1 mei) en Pinksteren in het verschiet blijft het opletten dat men niet ongewild achter gaat lopen met het werk. Over het algemeen zijn de gewassen wel generatief en kort in het blad geworden door het schralere weer. Ook mede dankzij de plantbelasting is de lengtegroei tijdelijk even minder.
Bij hoge doorzetting in de kop waarbij vruchten snel uitgroeien, blijft het oppassen dat we niet achter gaan lopen met indraaien. De kop wordt dan al snel topzwaar en geeft meer kans op breken .


Klimaat:

De komende dagen blijven de nachttemperaturen nog hoog, maar na donderdag/vrijdag gaat hier verandering in komen. Bij koude buitentemperaturen moeten we ervoor zorgen dat het etmaal minimaal 21°C
wordt aangehouden voor snelheid. Dit om toch voldoende snelheid te houden op de te oogsten vruchten en om tijdens de nieuwe zetting bij sommige rassen oortjes en dubbele vruchten te voorkomen. Duidelijk is dat wanneer we de plantbelasting tijdelijk kunnen verlagen de zetting dan pas weer toeneemt. Werk wel met een (korte) voornacht om de knopstand toch generatief te houden. Afgelopen dagen waren zeer schraal te noemen en was het vooral laat in de namiddag oppassen dat er niet veel vocht werd verloren door met name te hard luchten aan de windzijde. Zorg wel
verder dat er overdag altijd gewerkt wordt met een kiertje lucht aan beide kanten zodra de kastemperatuur boven de 23 graden komt. Natuurlijk mogen deze “kiertjes”de kastemperatuur niet teveel verlagen, maar deze zorgen er wel voor dat er geen te benauwd klimaat ontstaat en de ramen sneller reageren wanneer de zon opeens doorbreekt. De zon heeft in deze tijd met een instraling van 850 watt en meer een grote invloed.
De zonstand in combinatie met de kasstand kan van grote invloed zijn. Wanneer die bijvoorbeeld in de namiddag op een kant draait is het oppassen dat er juist in deze tijd geen brandplekken ontstaan door hoger vruchttemperaturen. Ook speelt de bladbedekking hierbij een grote rol. Pas dan ook met te hard doorknijpen in deze periode wanneer dit bijvoorbeeld het geval is.


Watergift:

Lagere luchtvochtigheden en meer licht zorgen voor meer verdamping van de planten. Wateropname van de planten en ook de intering van de matten neemt dan toe.
Belangrijk is om te kijken naar 1e drainmoment deze
moet toch wel tussen 10.00 en 11.00 uur gerealiseerd worden. Drainpercentages zeggen niets over de hoeveelheid watergift. Hou hierbij ook de Ec van de drain
in de gaten. Deze mag overdag niet stijgen. Stoptijdstip is zeker zo belangrijk als de starttijdstip, maar kijk kritisch naar de drain% aan het eind van de dag. Het is niet nodig om later in de middag nog drain% te realiseren van boven de 30%. Algemeen wordt er tussen de 2 en 2,5 cc per joules gegeven bij de paprika. Werk eventueel in de late middag met een stralingsdrempel, zodat er op donkere dagen toch aan meer intering gewerkt kan worden. Watergeven met sterke weersveranderingen blijft het moeilijkste. Duidelijk is wel dat we de laatste jaren geleerd hebben dat een teveel aan water en grote hoeveelheden drain al snel voor problemen kunnen zorgen zoals flesjesschimmel en olifantenpoten. Vooral
bij deze laatste kwaal zijn natte potten veelal de oorzaak. Zorg er ook voor dat draingaten nog goed open zijn.


Op een aantal plaatsen is het regenwaterbassin al flink gezakt. Pas dan ook dat het er hierdoor niet gemakkelijker algen kunnen ontstaan en er meer vervuiling meegezogen wordt. Ook het meergebruik van andere watersoorten kan een grote invloed hebben op de PH. Hou hier rekening mee.


Plagen:

Luis blijkt op veel plaatsen nu in een rustiger vaarwater te komen, ook wordt er meer een evenwicht gevonden van biologische bestrijders. Wel blijft het natuurlijk opletten voor explosies in haarden en voor de lastige luis: boterbloemluis. De grootste opruimers van trips: de orius wordt nu steeds gemakkelijker teruggevonden. Ook degenerans komt nu sterk opzetten. Wel zien we iedere jaar weer gevallen van bronsvlekkenvirus op de bedrijven. Deze virus wordt overgebracht door trips, verwijder dan ook aangetaste planten.



Diversen:

  • Controleer zwavelverdampers regelmatig of deze nog wel werken en/of goed gevuld zijn.

  • Blijf aandacht geven aan achterblijvende stengels. Hang eventueel stickers op aan de lege touwtjes om hier speciaal aandacht aan te geven.

  • Controleer ook de waterafgifteverschillen en de drukverschillen per kraanvak. Neem ook eens een druppelwater-monster zodat u de gift van alle elementen kunt controleren. Ook kan hierbij gecontroleerd worden of de Ec en pH van de gift nog wel overeenkomen met wat er gegeven wordt.

  • Laat vruchten niet op de grond liggen, wanneer deze op de grond zijn gevallen.

  • Verwijder vruchten die afwijkend zijn in vruchtvorm, dubbel in het oksel en vruchten op de 2e trap.

Copyright © Horti-Consult Int. All rights reserved.
 
Ons e-mail adres is:
info@horti-consult.nl
 
Aan deze nieuwsbrief kunnen geen rechten worden ontleend. Wilt u liever geen berichten meer ontvangen van deze mailinglist, klik dan op de link hieronder om u uit te schrijven:
uitschrijven op deze nieuwsbrief