(geen onderwerp) Bekijk dit bericht in uw browser

Nieuw seizoen , Nieuwe kansen

Komkommer week 4 2019


Het komkommer seizoen komt dit jaar later opgang. Veel bedrijven hebben gekozen om 1 week tot 10 dagen later te planten.
De laatste jaren komt de
prijs ontwikkeling van de eerste geoogsten vruchten maar traag opgang. Daarnaast zijn de energie kosten hoger en ook de arbeidkosten zullen dit jaar gaan stijgen. Laat dan ook nog het licht eind december te wensen over dan is de keuze om later te starten niet verkeerd geweest .


Proloog hoofdras

Door later te planten houdt de plant meer kracht over in de eind fase van de teelt. En
juist in deze periode zien we de betere prijzen. De keuze is dus heel begrijpelijk.

Het ras proloog is nog het hoofd ras voor deze periode. Of de monopolie positie van Rijkszwaan reden is om daardoor slecht kiemend
zaad bij de plantenkwekers af te geven is niet te bevestigen.
De kieming van het zaad was over het algemeen niet best, nee gewoon slecht. 5 tot 10 % zaden hadden geen goede kiemening en gaven zeer afwijkende planten. Extra werk voor de plantenkwekers om toch nog tot een uniform product te komen.


Startklaar.

Inmiddels hebben alle tuinders de kas weer in stelling gebracht. De nadruk lag vooral op het schoon kunnen starten om alle
ziektens voor de komende teelt weer de baas te zijn.

Start met een in de mat van 3,5 tot 3,8 EC . Proloog is gevoelig voor een te lichte blad stand. Druppel na planten met een EC van 3,3 tot 3,8 . Voorkom dat de pot te droog wordt. Zolang de plant nog te weinig wortels in de mat heeft is de plant tot de pot aangewezen.
Het soort substraat wat men heeft liggen bepaalt hoe het vocht gehalte in de pot blijft. Vooral de drogere substraten
zoals perlite, grove kokos kunnen bij de start van de teelt wel extra gietbeurten gebruiken.


Draineer de matten goed en let erop dat wortels niet in de drain goot kunnen groeien. Elk contact met de verzamel drain werk de kans van bontvirus in de hand.

Zodra de plantenkweker belt dat de planten er aankomen wordt de kas temperatuur op 19 of 20 c gezet en kan de teelt beginnen. ? Eerder opstarten van de kas temperatuur heeft een positief effect op de mat temperatuur.
Vaak wordt hier niet meer zoveel op gelet maar voor een goede weg groei van de planten is dit zeer belangrijk.


Zodra de planten in de kas staan hebben we en nog vele andere een oordeel hoe de plant is. Het is dan kijken en vergelijken. Noteer deze op- en aanmerkingen zodat je voor het nieuwe
teeltseizoen weet hoe jouw optimale plant er danuit moet zien en overleg dit met de betreffende plantenkweker.

Eenmaal goed gestart en een goede weggroei van de plant komt het moment van eerste vrucht en met hoeveel vruchten naar de draad.
Een oneindeige discussie want elke regio heeft zijn
voorkeuren.



Welke Keuze ?

Kies je voor "veel" stam vruchten dan zal ook de etmaal temperatuur hier zijn aanpassing in vinden. Daarbij is dan ook de keuze bepaalt voor vroege of late productie.
Om geen assimilaten in het gewas
te verkiezen moeten de vruchten die aangehouden worden ook oogstbaar zijn.

Biologisch of Chemisch starten ? De start van de teelt wordt bij vele gemaakt uit de ervaring van het afgelopen jaar. Stel regel is wel dat als de ziekten druk in een eerste teelt laag blijft dit in de vervolg telen is terug te zien.
Hoe je ook start als er maar een goede biologisch evenwicht is naar einde van de teelt. Extra bio in zetten in de eerste teelt wordt dik en dubbel terug verdiend in de tweede teelt.

Copyright © Horti-Consult Int. All rights reserved.
 
Ons e-mail adres is:
info@horti-consult.nl
 
Aan deze nieuwsbrief kunnen geen rechten worden ontleend. Wilt u liever geen berichten meer ontvangen van deze mailinglist, klik dan op de link hieronder om u uit te schrijven:
uitschrijven op deze nieuwsbrief