nieuwsbrief horti-consult tomaat Bekijk dit bericht in uw browser

Het voorjaar staat voor de deur

Tips tomaat week 17


-De laatste week is qua licht meegevallen. We hebben
ruim 10.000 Joules licht gehad. Toch zien we de gewassen hierop niet meer reageren met flinke groei. De koppen staan over het algemeen nog sterk genoeg, maar de plantbelasting is overal vrij hoog. Het
licht
is door
de plant gebruikt om de tomaten te laten uitdikken en hierdoor staan
de gewassen
volledig in evenwicht.

- Bij de belichters zien we nu een sterke afbouw
van het aantal belichtingsuren. Omdat de ochtenden nog vrij koud zijn worden de lampen nog ingezet bij het opstoken. Veel bedrijven belichten nog tussen 4.00 en 9.00 uur.
Als we de omslag krijgen naar een zachter weertype is het al snel zaak om de lampen uit te zetten, economisch is er dan niet veel meer te verdienen.
Ze kunnen dan nog stand-by
blijven om eventueel donkere dagen nog op te vangen.

-Bij het huidige weertype mogen we het gewas nog goed open houden. Een blad uit de kop weghalen is bij veel gewassen nog gewenst en onderin mag het kaal zijn tot de tweede groene tros. Deze maatregelen zijn goed voor een vlotte generatieve zetting (open bovenin) en een goede afrijping.
Bedenk wel dat het in mei snel warmer weer kan worden en dan moeten we toch met wat meer blad gaan telen.
Hou het weerbericht in de gaten en probeer minimaal een week vooruit te denken met deze gewasarbeid.
Bij veel licht in combinatie met hogere temperaturen moeten we beter kunnen koelen en daarvoor hebben we een grotere bladmassa nodig.

-Ook met de
bemesting mogen we aan veranderend weer gaan denken. Bij neusrotgevoelige rassen is het nodig om nu de kalium -calcium verhouding al wat bij te sturen. Bij deze soorten kunnen we nu al naar een verhouding van 4 kalium/8 calcium in het
wortelmilieu sturen.
Zorg er ook voor dat elementen als natrium, sulfaat en chloor niet te hoog zijn als we het warme weer ingaan. Natrium liefst onder de 4
(max. 8), ook sulfaat en chloor rond de 4 houden
(max 7 resp. 8)
(gemeten bij EC van rond de 4-5)
Verder is het zaak de pH niet te hoog te laten oplopen, een goeie pH ligt rond de 6. Bij hogere PH’s
hebben we meer kans op gele koppen, zeker nu de plantbelasting vrij hoog ligt.

-Dit voorjaar is er op veel bedrijven-vooral bij de kleinere tomaten- met duidelijk hogere EC’s meegedruppeld. Heeft zeker positief gewerkt op de smaak, we zien dit ook duidelijk aan de brixmetingen die worden gedaan. Toch is het opletten met hogere waarden als het weertype wat meer zomers wordt. DE plantgroei kan er dan schade van ondervinden. Als het warmer en zonniger wordt is de maximum druppel EC
3-3,2.
De mat EC is met een maximum waarde van
5-5,5 EC voldoende.

-Qua ziektes komen we alles tegen momenteel. Vooral de spint en de witte vlieg zien we de laats weken wat toenemen, en ook meeldauw laat zich wat meer zien.
Grijp bij deze ziekten op tijd in, langer wachten betekent vaak dat we vaker moeten spuiten of inzetten om de kwaal onder de knie te krijgen.
Bij witte vlieg
de “zeepachtige “middelen altijd combineren met ei-dodende middelen bij een toename van de aantasting.

-De tomatengalmijt blijft een lastige kwaal, we zien deze vooral bij de belichters. Maar ook bij de onbelichte gewassen komen de eerste aantastingen tevoorschijn.
Zorg dat je de kwaal op tijd signaleert
(oogsters en bladplukkers kunne de eerste planten het snelste zien.)
Bij tijdige signalering is plaatselijk ingrijpen goed mogelijk.
Bedenk wel dat als we de schade zien (bruinige stengel en bladstelen) dat de aantasting er al minimaal 3 weken zit, en dus al verder verspreid kan zijn. Behandel dat ook altijd minimaal 3 rijen als je een plek vind, dus ook links en rechts van de aangetaste plaats. Vaak zijn minimaal 2 behandelingen nodig voor een goede bestrijding. Er zijn loepjes te koop (kijk eens op internet)
die tot wel 200 keer vergroten. Daarmee kun je goed zien of een behandelde plek vrij is van galmijt.

Copyright © Horti-Consult Int. All rights reserved.
 
Ons e-mail adres is:
info@horti-consult.nl
 
Aan deze nieuwsbrief kunnen geen rechten worden ontleend. Wilt u liever geen berichten meer ontvangen van deze mailinglist, klik dan op de link hieronder om u uit te schrijven:
uitschrijven op deze nieuwsbrief