Jaargang 2, numer 6, 26 oktober 2012

Geldigheid VVN verklaring

Geldigheidsduur Verklaring Vakbekwaamheid Nascholing (VVN)

Het komt nogal eens voor dat bij verlenging van het rijbewijs bij gemeenten geen correcte of verwarrende informatie wordt verstrekt over de geldigheid van de afgegeven Verklaring van Vakbekwaamheid en de einddatum code 95 die op het rijbewijs komt te staan.

 

Geldigheid Verklaring van Vakbekwaamheid

Op het moment dat door het CCV/CBR een Verklaring van Vakbekwaamheid wordt afgegeven aan het RDW heeft deze een geldigheid van 5 jaar. Dit geldt voor zowel de Basiskwalificatie als de Nascholing. Dit betekent dat de beroepschauffeur binnen 5 jaar na afgifte van de Verklaring van Vakbekwaamheid, hij de Basiskwalificatie als Nascholing moet gaan verzilveren door het indienen van een rijbewijsaanvraag voor de categorie D bij de gemeente waar betrokkene staat ingeschreven. Doet de beroepschauffeur dit niet dan moet hij opnieuw basiskwalificatie / nascholing volgen. Voor rijbewijs D geldt dit dus in ieder geval voor 10 september 2015.

 

De gemeente kan de geldigheidsperiode van de Verklaring van Vakbekwaamheid raadplegen in het Rijbewijzenregister. Ook zij zien bij raadpleging de datum waarop de VVN verzilverd moet zijn. Met nadruk willen wij aangeven dat dit dus niet de einddatum code 95 is die op het rijbewijs wordt afgedrukt.

De Verklaring van Vakbekwaamheid wordt niet fysiek middels een brief aan betrokkenen afgegeven, maar geregistreerd in het systeem van het CCV/CBR “Mijn CCV” waar de chauffeur met zijn DiGiD kan inloggen en in het Rijbewijzenregister.

 

In onderstaande voorbeelden beperken we ons in eerste instantie alleen tot de nascholing.

 

Voorbeeld:

  • Uit het overzicht resultaten “Mijn CCV” voor chauffeur ABC is te zien dat op 28-12-­2011 aan betrokkene een Verklaring van Vakbekwaamheid Nascholing (VVN) is afgegeven. Deze VVN is 5 jaar geldig, dus tot 28-12-2016. Voor deze datum moet de VVN worden verzilverd door het aanvragen van een nieuw rijbewijs. Echter bij chauffeur ABC verloopt zijn rijbewijs al op 28 oktober 2012 en wordt dus voor die tijd verlengd. Op zijn nieuwe rijbewijs staat dan als einddatum voor de geldigheid van zijn rijbewijs 28-10-2022( nu nog 10 jaar tot 31 december 2012) en voor de code 95 de einddatum 10-09-2020.

 

  • Uit het overzicht resultaten “Mijn CCV” voor chauffeur XYZ is te zien dat op 19-09-2012 aan betrokkene een Verklaring van Vakbekwaamheid Nascholing (VVN) is afgegeven. Deze VVN is 5 jaar geldig, dus tot 19-09-2017. Voor deze datum moet de VVN worden verzilverd door het aanvragen van een gewijzigd rijbewijs document. Nu verloopt zijn rijbewijs echter pas op 1 juni 2018. Dan heeft de chauffeur XYZ toch de plicht om een gewijzigd rijbewijs aan te vragen voor 10 september 2015, want vanaf die datum is verplicht dat de Code 95 vermelding op het rijbewijs staat.

Chauffeur XYZ kan nu kiezen uit twee opties

  1. Voor 10 september 2015 aanvragen van een gewijzigd rijbewijs document, dan staat er op zijn gewijzigde rijbewijs als einddatum voor de geldigheid van zijn rijbewijs wederom 1 juni 2018, maar voor de code 95, 10 september 2020.
  2. Aanvragen van een nieuw rijbewijs, in dit geval dient er ook een geldig keuringsrapport te worden overlegd en doet hij dit nog voor 31 december 2012, komt er op zijn rijbewijs een geldigheidsduur te staan die 10 jaar verder ligt, dus tot eind 2022. Doet hij dit na 1 januari 2013 dan is de geldigheid van het nieuwe rijbewijs nog maar 5 jaar en kan hij beter wachten tot in 2015. Voor de code 95 blijft de einddatum 10 september 2020.

 

Einddatum code 95 op het rijbewijs

De einddatum behorende bij de code 95 wordt bij de rijbewijsaanvraag automatisch door de RDW berekend. Deze geautomatiseerd berekend einddatum is ten alle tijd bepalend voor de uitkomst van de einddatum code 95. Voor het berekenen van deze datum zijn een aantal rekenregels beschikbaar. In onderstaande situatie gaan wij wederom alleen uit van Nascholing en beschrijven alleen de hoofdlijnen:

 

Voor het verzilveren van Nascholing geldt de onderstaande vrijstelling situatie.

  • Voor de D -categorie geldt een vrijstellingssituatie als het rijbewijs D is behaald vóór de 10 september 2008 en als bovendien de uiterste termijn waarop nascholing moet zijn gevolgd, niet is verstreken.

 

Wanneer geen vorige einddatum code vakbekwaamheid geregistreerd is en er geldt een vrijstellingssituatie(dit is het geval met alle touringcarchauffeurs die hun rijbewijs voor 2008 hebben gehaald en  dus daarom onder de vrijstellingssituatie vallen) dan wordt de einddatum code 95 vakbekwaamheid altijd een vaste datum. Voor de D -­categorie is dit 10 september 2020.

 

Vorige einddatum code bekwaamheid wel aanwezig

Dit geldt dus met name voor de basiskwalificatie vakbekwaamheid.

Bij chauffeurs die gedurende de periode 2008 tot en met 2015 hun rijbewijs D hebben gehaald of alsnog halen inclusief de basiskwalificatie vakbekwaamheid zijn de onderstaande regels van toepassing.

Wanneer een vorige einddatum code vakbekwaamheid geregistreerd is voor een D-­ categorie dan wordt de berekening gebaseerd op deze datum:

  1. Als de datum waarop de nascholing behaald is voor de datum ligt waarop de huidige vakbekwaamheid verloopt dan wordt de nieuwe einddatum van de code vakbekwaamheid gelijk aan de oude einddatum vermeerderd met 5 jaar.
  2. Als de datum waarop de nascholing behaald is op of na de datum ligt waarop de huidige vakbekwaamheid vervalt, maar de datum ligt niet verder dan 6 maanden in het verleden, dan wordt de nieuwe einddatum van de code vakbekwaamheid gelijk aan de afgiftedatum van het rijbewijs vermeerderd met 5 jaar.
  3.  Als de datum waarop de nascholing behaald is op of na de datum ligt waarop de huidige vakbekwaamheid vervalt en de datum ligt meer dan 6 maanden in het verleden dan wordt de einddatum code vakbekwaamheid de datum dat de verklaring behaald is, vermeerderd met 5 jaar.

 

Voorbeeld:

Chauffeur FHG heeft zijn rijbewijs D en basiskwalificatie vakbekwaamheid behaald op 1 augustus 2010. Dan is zijn rijbewijs geldig tot 1 augustus 2020, maar zijn Code 95 maar tot 1 augustus 2015. Hij moet dus alsnog 35 uur nascholing volgen en wel voor 10 september 2015. De chauffeur FHG moet zijn rijbewijs wijzigen voor 10 september 2015. Dan gelden de bovenstaande berekeningen. In dit specifieke geval, blijft na wijziging van het rijbewijs de einddatum voor de geldigheid 1 augustus 2020 en wordt de geldigheid van Code 95 ook 1 augustus 2020.

 

Geen vorige einddatum code bekwaamheid aanwezig

Wanneer geen vorige einddatum code vakbekwaamheid geregistreerd is en er geldt een vrijstellingssituatie,(dit is het geval met alle touringcarchauffeurs die hun rijbewijs voor 2008 hebben gehaald en dus daarom onder de vrijstellingssituatie vallen) dan wordt de einddatum code vakbekwaamheid altijd een vaste datum. Voor de D -­categorie is dit 10 september 2020.

 

Wanneer geen vorige einddatum code vakbekwaamheid geregistreerd is en er geldt geen vrijstellingssituatie, dan wordt gekeken wanneer de nascholing behaald werd. Dit geldt dus voor personen die rijbewijs D gehaald hebben zonder basiskwalificatie Vakbekwaamheid in de periode 2008 tot september 2015 en in eerste instantie niet beroepsmatig als touringcarchauffeur werkzaam waren. Als zij tot onze bedrijfstak toetreden, moeten zij ook voor 10 september 2015 de 35 uur nascholing hebben gevolgd.

 

  • Als deze datum niet verder dan 6 maanden in het verleden ligt, dan wordt de einddatum code vakbekwaamheid de afgiftedatum van het rijbewijs vermeerderd met 5 jaar.
  • Als deze datum meer dan 6 maanden in het verleden ligt, dan wordt de einddatum code vakbekwaamheid de datum dat de verklaring behaald is, vermeerderd met 5 jaar.

 

Voorbeeld:

Chauffeur KLM heeft zijn rijbewijs D gehaald zonder basiskwalificatie om dat hij niet beroepsmatig rijbewijs D nodig heeft op 10 januari 2011. Dit rijbewijs is geldig tot 10 januari 2021. Echter in 2013 besluit chauffeur KLM om toch chauffeur in het personenvervoer te worden en gaat hij de 35 uur nascholing volgen. Hij is hiermee klaar op 15 oktober 2014. Maar daar niet eerder dan 10 september 2015 de Code 95 op het rijbewijs D verplicht geregistreerd moet zijn, wacht hij met het wijzigen van zijn rijbewijs document tot 1 augustus 2015. Dan ziet zijn gewijzigde rijbewijs er als volgt uit: geldigheidsduur rijbewijs blijft tot 10 januari 2012. Geldigheidsduur Code 95 echter 15 oktober 2019, omdat de datum van de VVN langer dan 6 maanden geleden is behaald en afgegeven dan de wijziging van het rijbewijs plaatsvond.

Was hij echter op 15 februari 2012 klaar geweest met de nascholing, dan had op zijn rijbewijs voor de code 95 gestaan de wijzigingsdatum van het rijbewijs (1-08-2015) + 5 jaar. Dus 1 augustus 2020, omdat de VVN datum korter dan zes maanden geleden is behaald.

 

Zoals men ziet is het eigenlijk wel complex om te komen tot een standaard antwoord voor alle chauffeurs, aangezien er meerdere variabelen / afhankelijkheden zijn die de uiteindelijke einddatum code 95 vakbekwaamheid bepalen. Dit betekent ook dat het best mogelijk is dat al uw chauffeurs niet de einddatum 10 september 2020 op het rijbewijs zullen krijgen.

Synchronisatie bij nieuw rijbewijs D

 

Rijbewijs D: Overzicht van geldigheid rijbewijs, actie beroepschauffeur en gevolgen synchronisatie bij “nieuw rijbewijs”.

 

In onderstaande situaties gaan we ervan uit dat de verplichte 35 uren nascholing gevolgd zijn voor de vervaldatum van het rijbewijs. Als de verplichte nascholing niet gevolgd is voor het verlopen van de geldigheid van het rijbewijs, dan komt er geen code 95 op het rijbewijs.

 

Let op vanaf 01-01-2013 heeft het rijbewijs –D - een geldigheid van 5 jaar i.p.v. 10 jaar. Echter bij verlenging voor 31 december 2012 nog 10 jaar. Doe u voordeel er mee.

 

Vanaf 10 september 2015 (D) en 10 september 2016 (C) moet iedere beroepschauffeur een code 95 op het rijbewijs hebben.

Vraag en antwoord

Mocht u vragen hebben dan kunt u deze gerust stellen aan STAOBB. Ook voor het aanmelden

voor de nieuwsbrief gaat u naar de homepage van www.staobb.nl .

Onder aan de pagina vindt u het aanmeldingskader.

 

U kunt onze eerder verzonden nieuwsbrieven terug vinden op de website van STAOBB onder de rubriek Nieuws en Nieuwsbrieven.

bekijk de webversie  |  afmelden nieuwsbrief