Paprika week 27 2018 Bekijk dit bericht in uw browser

Zomerse temperaturen !

Paprika week 27 2018


Teelt:

Hoewel we over het licht van afgelopen tijd niets te klagen hebben, is het vooral de temperatuur die dit jaar van grote invloed is op de gewassen. Gewasgroei is soms aan de korte kant en zetting wordt sterk beïnvloed door plantbelasting en de buitentemperatuur. Doordat we in een vorige warme periode minder zetting gezien hebben, verwachten we in week 28/29 en 30 duidelijk minder te snijden in de gekleurde paprika’s . Verschillen zijn natuurlijk soms groot onderling. Doordat het iets meer op elkaar zit, zal de kwaliteit de komende tijd wel iets afnemen en ook iets meer naar het einde van het zetsel toe. Grofheid is nog redelijk maar wordt wel iets fijner.


Klimaat:

Dit jaar zien we duidelijk een droger klimaat door de invloed van buitenvocht. Maar het vocht vooral in de ochtend mag niet onderschat worden. In de ochtend mag er nu gerust korter erop gelucht worden. Maar kom ook zeker nu niet te koud en te klam de ochtend uit en er is zeker nu energie nodig in de ochtenduren om het gewas op te warmen. Bovendien hebben veel gewassen nog wel extra strekking nodig.

Overdag is het geen probleem om op temperatuur met deze zomerse temperaturen te blijven maar blijf wel kritisch op de stand van de windzijde. Zeker aan het eind van de dag(na 18.00 uur) is het goed om te knijpen. Wel knijpen van de windzijde maar nooit geheel dicht. Wees ook kritisch op hard afluchten met laag vocht. Wel is het belangrijk om de in de nacht het etmaal te kunnen drukken. Gelukkig zijn de nachttemperaturen niet te warm voorspeld.


Watergift:

Dit jaar zien we iets meer phytium optreden ook als gevolg van te hoger watertemperatuur en zeker met bassinwater waar soms mee gewerkt worden. Een temperatuur boven de 22 graden kan al snel nadelig van invloed zijn en speelt ook neusrot in de kaart. Werk daarnaast aan een goede intering van de matten van minimaal 8 tot 10%. Verandering in weeromstandigheden vraagt ook om een ander druppelstrategie. Kortere dagen, warmere nachten (normaal), afnemende instraling, de hogere luchtvochtigheid en het hebben van meer gewas in de kas zorgen voor een andere waterbehoefte. Bij zonnig warm weer moet in de komende tijd tussen 10.30 en 14.00 nog steeds ruim water worden gegeven. Blijf opletten op met grote hoeveelheden drain zeker in de namiddag. Bij overgangsweer naar een donkere dag blijft de mat immers in deze periode veelal te nat. Drastisch reageren op eventuele donkere dagen is dan ook noodzaak. Ga ook eens na of er nu niet te gemakkelijk water in de mat blijft staan. Draingaten goed controleren of extra bijmaken kan soms hierbij helpen. Ook zien we vaak dat het water in de draingoten nu te gemakkelijk blijft staan, waardoor matten in het water blijven staan.


Plagen:

Veel luizen en rupsen worden er nu gevonden. Laat vooral in deze tijd de aantasting van luizen niet te groot geworden.
Ook rupsen vormen nu een bedreiging. Wacht niet te lang met het bestrijden. Kleine exemplaren zijn veelal gemakkelijker te doden dan grote. Daarnaast is er een kans op schade door wantsen. Met name de brandnetelwants kan in een korte tijd veel schade aanrichten. Hierbij groeien de koppen veelal niet meer door. Bij een appelwants zien we gaatjes in de kop(prikschade) welke later uitgroeien tot grotere gaten.



Diversen:

Ga in een periode dat er gewerkt wordt met onervaren personeel, regelmatig het gewas in op zoek naar schimmels en dierlijke belagers van uw gewas. Dit voorkomt dat u voor verrassingen komt te staan.


Dit jaar zijn er weer veel problemen met het leveren van zuivere Co2. Probeer wel de Co2 die er gegeven wordt zoveel mogelijk te verdelen over de dag. Liever een lagere dosering gedurende gehele dag, dan een korte tijd een hogere dosering.


Copyright © Horti-Consult Int. All rights reserved.
 
Ons e-mail adres is:
info@horti-consult.nl
 
Aan deze nieuwsbrief kunnen geen rechten worden ontleend. Wilt u liever geen berichten meer ontvangen van deze mailinglist, klik dan op de link hieronder om u uit te schrijven:
uitschrijven op deze nieuwsbrief