Sturen op het laatste zetsel paprika Bekijk dit bericht in uw browser

Sturen op laatste zetsel bij paprika

Teelt:

De vruchten die nu gesneden worden zijn wel iets minder qua vorm, deze zijn veelal op een kluitje gezet, met minder strekking. Te zien is dan ook dat de laatste vruchten van dit zetsel minder zijn. Verwachting is dat er in september wel minder gesneden wordt.
Het schema naar de laatste zetting toe komt dit jaar redelijk uit. Veelal zijn er in week 33, 34 en 35 veel paprika’s gesnedenen ook de komende week 36 wordt er nog voldoende geoogst.
Zetting vindt dan ook plaats in week 35/36/37. Voor diegenen die vroeg willen ruimen kan het interessant zijn om de kop uit het gewas te halen. De ontwikkeling van de laatste vruchten wordt hierdoor iets versneld, wat enkele dagen tijdwinst kan opleveren. Daarnaast zien we toch wel een trend dat er nu steeds meer gekopt worden (en ook vroeger).


Na 1 september zien we dat de instraling nauwelijks nog boven de 600 watt oploopt. Om het gewas nu generatief genoeg te houden mag dus vrij hoog in de plant en kort getopt worden. De kans op vruchtverbranding en of neusrot door een hoge instraling is wel duidelijk minder. Toch kan het een aanrader zijn om begin september met hoge temperaturen en zoninstraling van boven de 550 watt het scherm toch nog te sluiten.


Zettingstabel

Kleur Laatste oogstdatum Laatste zettingsdatum
Rood 1 november 1 september
Rood 15 november 5-10 september
Rood 1 december 15 september
Geel 1 november 5 september
Geel 15 november 15 september
Geel 1 december 20-25 september
Groen 10 november 1 oktober
Groen 20 november 10 oktober
Groen 1 december 15 oktober



Klimaat:

De komende tijd is het belangrijk om zoveel mogelijk op zetting te sturen. Doe dit door een diepere voornacht in te stellen. Wel is het belangrijk om altijd in de ochtenduren weer terug op temperatuur te zijn van 20-21 graden. Na zetting mag er weer vlakker geteeld worden. De dagtemperaturen zullen nu minder hoog worden, pas dan ook op met te sterk afluchten van de temperatuur. Overdag mag de temperatuur gerust 25 graden worden, mits er altijd een kiertje lucht in staat en er niet te

Als de buitenomstandigheden weer kouder worden is het zaak om het gewas in de ochtend niet te koud te luchten. Dit kost groei en grofheid. Verhoog in de periode van 6.00 uur tot 9.00 uur de p-band . Lucht op tijd, maar heel rustig !!


Watergift:

Verandering in buitenomstandigheden vraagt ook om een ander druppelstrategie. Kortere dagen, warmere nachten (normaal), afnemende instraling, de hogere luchtvochtigheid en het hebben van meer gewas in de kas zorgen voor een andere waterbehoefte. Bij zonnig warm weer moet in de komende tijd tussen 11.00 en 14.00 nog steeds ruim water worden gegeven. Ook bij dit weertype is het aan te raden om met grotere beurten te gaan werken. De mat blijft immers droger(en dus voldoende zuurstof voor de wortels)en voor de Ec vindt er toch genoeg uitspoeling plaats. Bij overgangsweer naar een donkere dag blijft de mat immers in deze periode veelal te nat. Drastisch reageren op een donkere dagen is dan ook noodzaak. Start niet voor 9.00 uur en ga niet langer door dan 17.00 (met licht weer) en 15.00 met donker weer.

Verder is het belangrijk om er voor zorg te dragen dat de matten goed kunnen draineren. Wanneer dode planten verwijderd worden, moeten ook de druppelaar verwijderd worden. Anders blijft de mat onnodig nat.

Durf grote verschillen aan te brengen van dag tot dag. De ene dag mag gerust 2,5 keer zoveel water worden gegeven als de andere dag. De lichthoeveelheden kunnen in deze periode ook zoveel verschillen.


Plagen:

Veel luizen en rupsen worden er nu gevonden. Laat vooral in deze tijd de aantasting van luizen niet te groot geworden.
Ook rupsen vormen nu een bedreiging. Er zitten veel rupsen. Er kunnen al snel klachten komen over rupsenvervuiling op de paprika’s

Deze goed bestrijden

Op een aantal bedrijven zien we dat de boterbloemluis vaak matig bestreden bij een bestrijding. Vaak is de oorzaak dat de luizen die op het vrij gele aangetaste blad zitten nog blijven leven. Oorzaak is dat dit blad onvoldoende verdampt, omdat het gedeeltelijk is vergeelt. Kontroleer de wat zwaarder aangetaste plekken en spuit eventueel pleksgewijs bij. Duidelijk is dat we dit jaar meer wantsenschade zien, maar ook cicaden laten zich nu meer zien. Ook een enkele meeldauwaantasting komt nu voor.
Zeer positief is het gebruik van macrolophus in de paprika. Zeker bij witte vlieg aantasting en rupsen is dit een goede helper in de bestrijding hiervan


Diversen:

  • Schermdoek boven het pad kan nu weer weg. Ook het krijt aan de gevel mag weer verwijderd worden.
  • In de laatste eindsprint naar de eindstreep mag de aandacht voor de gewasverzorging niet verslappen. Vooral in september kan de groei van het gewas toch nog fors zijn. Hierbij komt ook de keuze weer om de hoek kijken om de kop uit te plant te halen of gewoon door te gaan met toppen. In theorie betekent dat de het gewas geen energie meer stopt in groeipunten en in vruchten die toch niet meer uitgroeien.
  • In deze periode moeten we rekening houden met een uitgroeiperiode van 9/10 weken. Een zonnig en warme september/oktober maand kan deze periode iets verkorten. Om een goed eindschot te krijgen in de produktie is naast een goede zetting ook het vruchtgewicht van groot belang. Niet alleen voor dit zetsel, maar ook voor het zetsel dat groen geoogst gaat worden. Licht speelt hierbij een belangrijke rol. Het is dan ook verstandig om het kasdek nu goed schoon te maken. Het glas is vaak meer vervuild dan u denkt. Een goede controle hiervan is mogelijk door met een witte doek over het dek heen te gaan. U zult versteld staan van de vervuiling hiervan.
Copyright © Horti-Consult Int. All rights reserved.
 
Ons e-mail adres is:
info@horti-consult.nl
 
Aan deze nieuwsbrief kunnen geen rechten worden ontleend. Wilt u liever geen berichten meer ontvangen van deze mailinglist, klik dan op de link hieronder om u uit te schrijven:
uitschrijven op deze nieuwsbrief