Nieuwsbrief komkommer week 25 2016 Bekijk dit bericht in uw browser

























Nieuwsbrief komkommer week 25 2016


Reflect:

Syngenta heeft begin deze maand een nieuw meeldauw middel geïntroduceerd “Reflect”. Dit middel grijpt schimmels als meeldauw net zo aan als Luna en Collis. De werkzame stof isopyrazam zit in dezelfde groep van chemische stoffen als de boscalid in de Collis. Een eventuele resistentie ligt dan ook op de loer!

Reflect hecht zich sterk aan de waslaag op het blad en trekt dan net als Vertimec translaminair het blad in. Dus bij een goede blad bedekking zal er overal in het blad, ook de onderkant voldoende middel zitten. De systemische werking van Reflect is minder dan die van Luna. Luna wordt dus sneller opgenomen en verder de plant in getransporteerd dan Reflect. Dit en omdat Reflect niet goed uitvloeit over het blad adviseert Syngenta dan ook het middel te spuiten met maximaal 1 liter per ha. Van een ruimte behandeling hebben ze nog geen resultaten.

Reflect zou een nevenwerking tegen Mycosphaerella hebben. Daar Reflect zo op Collis lijkt (ook niet lekker systemisch) is het effect op deze Mycosphaerella
waarschijnlijk daarmee te vergelijken.


Lausanna:

We hebben diverse vragen over het nieuwe soort van Rijk Zwaan “Lausanna” gehad. Daarom hier wat wetenswaardigheden. Ook ons was opgevallen dat in het schrijven over Lausanna
met geen woord gerept wordt over een virustolerantie. Die is er wel degelijk. Rijk Zwaan gaat uit van een medium virus tolerant ras, dus een lichtere tolerantie dan Bonifacio. Net als Nunhems vorig jaar over hun ras SEncere, was ook Rijk Zwaan verrast dat in de ca. 35 proeven er nagenoeg geen virus in de Lausanna zat.

Volgens Rijk Zwaan hebben ze het goede uit hun rassen Laureen (Lau) en Roxanna (sanna) gemixt. De Lausanna heeft het vruchttype van een Roxanna, maar is iets minder groeikrachtig en daarom opener van gewas en heeft minder dubbele op de stam. Lausanna is groeikrachtiger dan Laureen en daarom valt het vruchtgewicht ook 20 gram zwaarder uit. De stuks productie vergelijkbaar zijn met de andere twee rassen en de houdbaarheid is beter dan Laureen, maar ja dat is het al gauw. Over andere eigenschappen als Brandkoppen, Splijtkoppen, Botrytis en Mycosphaerella zegt RZ dat de Lausanna daar sterk tegen is.


Roxanna : Kurios

In een tweetal jaren heeft Kurios in belangrijkheid voor de zomerteelt Roxanna in gehaald. Dat is ook te begrijpen als je de rassen naast elkaar zet. Op de stam zijn de verschillen niet groot. Al lijkt Roxanna iets sneller in productie. Daar waar ze naast elkaar geteeld worden is de vrucht van Roxanna iets langer dan die van de Kurios. In hoeveelheid Mycosphaerella punten zien we geen verschil. Beide rassen zijn zeer groeikrachtig. Verder lijkt het erop dat Roxanna gemakkelijk een druk neusje maakt dan de Kurios. Grootste verschil zit hem in de ranken. Die van de Roxanna knallen eruit, daar waar de Kurios lekker kort blijven. De Kurios houdt z’n vrucht op de rank ook vel makkelijker vast. Dus minder abortie op de hoofdrank en daardoor niet van die extreem lange rankvruchten zoals bij Roxanna kan voorkomen. Door het doorknallen van de hoofdrank groeit de Roxanna in het tweede deel van de teelt ook makkelijker vol. Dat vraagt meer arbeid en de kwaliteit gaat er ook niet op vooruit. Kwalitatief is het eindschot van Kurios dan ook mooier.


Regen:

Al meer dan een week moet er hard op de rem getrapt worden met water. Vorige week maandag was de laatste dag dat er echt aantallen gesneden zijn. Dus direct nachtbeurten eruit. Zelfs op Perlite is een nachtbeurt alleen dan nodig bij extreem goed weer als er echt hoeveelheden gesneden worden. Voor het behoud van de wortels moet vroeg (17.00 uur) gestopt worden met druppelen, want het medium moet in de nacht zeker 10% interen. Start 2½ a 3 uur na zon opgang (05.19) met druppelen en verhoog de druppel EC bij groeiende gewassen naar 3.5 mS.


Klimaat:

Om het in de nacht geen kleffe bende te laten worden moet er energie in. Dus van 18.00 uur tot 03.00 een minimum buis van 35°C. Na 03.00 uur moet de minimum buis naar 45 a 50°C om het vochtdeficiet boven de 2 gram per m³ te krijgen. Drie uur na zon opgang mag de minimum buis op straling verlaagd worden.


Keuzes omtrent luchten bij regen zijn nog groter en beslissender dan die over de hoogte van een buistemperatuur. Mag het inregenen, met eventueel valse meeldauw als gevolg of zeker niet, maar dan wordt het zo bedompt. Vandaag is het weer makkelijk; het is niet warm buiten, staat ca. 5 sec aan wind en het regent constant. Dus ramen op een heel klein kiertje en buis eronder. Maar eind vorige week als buien en zonnige perioden elkaar afwisselen en het buiten warmer is en minder waait, dan wordt het lastig. Geen computer is zo snel dat de ramen op tijd dicht zijn als het gaat storten. Zelfs als de regenmeter bij het eerste spettertje al reageert regent het door de looptijd van de ramen al in. Bij zulk weer moet het tegenlucht zeer sterk geknepen worden, zodat die altijd op tijd dicht zijn. Regel met een minimum aam op kastemperatuur dat de luwe zijde na een bui als het zonniger wordt meteen open klapt.


Er is een ding dat zeker is, dit weer houden we niet tot het eind van het jaar. Er komt een dag dat de zon er ineens weer is. Tot nu schuift de KNMI die dag steeds een daagje verder voor ons uit. Komt die dag stel dan het scherm in op 400 watt en dan 80% dicht.

Copyright © Horti-Consult Int. All rights reserved.
 
Ons e-mail adres is:
info@horti-consult.nl
 
Aan deze nieuwsbrief kunnen geen rechten worden ontleend. Wilt u liever geen berichten meer ontvangen van deze mailinglist, klik dan op de link hieronder om u uit te schrijven:
uitschrijven op deze nieuwsbrief