Paprika week 11 2016 Bekijk dit bericht in uw browser

Paprika week 11 2016

Paprika week 11 2016


Teelt:

De oogst van de gekleurde paprika’s begint nu langzaam op gang te komen. De kwaliteit is goed te noemen op een enkel staartje na. In deze tijd blijf het altijd opletten dat er niet te bont wordt gesneden. Over algemeen accepteert de handel max 5% bont. Tot nu toe zien wel gelukkig weinig steeltjesrot. Plantbelasting is nu op veel bedrijven rond de 20 stuks.
Ook het gat naar het volgend zetsel zal niet erg groot zijn.
Wel is er een mindere zetting geweest in week 7 t/m 9. Toch blijft de groei op dit moment er goed in zitten.
Zeker met mooie weer van afgelopen tijd zien we weer groei/strekking van tussen de 7 en 10 cm per week met zetting. Belangrijk is dan ook om niet achter te lopen met indraaien. Investeer in groei indraaien (niet te strak in de kop) en wees zuinig met toppen weg te nemen. Ook doorzakkende stengels en lege stengels vragen nu zeker aandacht. Verwijder ook dubbele en of dubbele vrcuhten in een vroeg stadium. Zwakkere stengels of koudere hoeken mogen geholpen worden door enkele groene vruchten weg te snijden. Bij een aantal rassen/telers zien we nu sneller een groffere bloem en of oortjes op de jonge vruchten ontstaan. Reageer hierop door de etmaaltemperatuur te verhogen. Met licht mag het etmaaltemperatuur gerust nu boven de 21 graden worden gerealiseerd.


Klimaat:

We hebben prachtig weer overdag een zonnetje en ’s nachts nog steeds koud weer. Ideaal weer om alles te blijven sturen. Door de zon en de oplopende temperatuur overdag moeten we luchten. Daarom wel aandacht voor de p-banden en de max. raamstanden. Deze laatste kunnen natuurlijk nog beperkt staan. Beter is om de luchting te regelen met de P-banden. Lucht bij voorkeur aan de luwzijde op 24 graden en ga na 15.00 weer meer knijpen met de luchtramen. Voorkom dat de temperatuur te ver doorloopt boven de 27 graden. Ook het afluchten naar de voornacht is nu veelal niet nodig. Bij schrale gewassen en bij zonrijen zal het gewas eerder last hebben van zonnebrand, hierbij kan er dan voor gekozen worden om te schermen bij 600 watt. Maar bij de meeste gewassen is het momenteel niet nodig vanwege voldoende bedekking.


Watergift:

Afgelopen tijd was de Ec van de mat redelijk hoog gebleven door het donkere weer in combinatie met een rustig druppelstrategie. Nu met toenemende lichthoeveelheden, toenemende plantbelasting en meer verdamping is ruimer watergeven een noodzaak. Streven is hierbij naar 2 cc per joules. De druppel-Ec mag hierbij zakken naar 2,5.

Werk in de ochtend naar snel drain door te werken met grotere druppelbeurten waarbij de start
2 uur na zonsopkomst mag plaatsvinden.
De 1e drain dient gerealiseerd te worden rond 11.30 uur Streef naar een drainpercentage van 15-20 % bij donker en 30-40% bij licht weer. In de middag mag er met kleinere beurten worden gewerkt om het drain% niet te hoog op te laten lopen. Bij een lichte dag is de stoptijd 3 uur voor zonsondergang of bij minder dan 200 watt. Bij donker weer kan er al gestopt worden 5 uur voor zonsondergang.
Natuurlijk is het een en ander afhankelijk van het soort substraat en of de gewenste intering.
Breng de intering van de mat goed in kaart door een weegschaal of een watergehalte meter.
Hiermee kan het besluit ook worden genomen om langer door te gieten als de intering te snel gaat of om de eerste beurt in de ochtend eerder of later te geven.
In deze fase zien we vaak het kali-gehalte zakken als gevolg van toenemende plantbelasting.
Ook de pH kan hierbij snel dalen . Speel hier tijdig op in. Controleer verder de afgifteverschillen van de druppelaars en breng deze per kraanvak in kaart. Spui de druppelslangen regelmatig. Ook speciaal aandacht voor de waterkwaliteit. Meten is weten.


Plagen:

Luis gaat op veel plaatsen mede door het goede weer snel. Hou dit goed in de gaten en grijp tijdelijk al dan niet plaatselijk in mits de parasitering traag op gang komt. Afgelopen weken is trips hard op komen zetten. Plaatselijk wordt er soms melding gemaakt van tomatenbronsvlekkenvirus welke door trips wordt overgebracht. Zet nu dan ook snel oriussen uit. Hang ook eventueel vangplaten op in haarden, ook om de aantasting goed in kaart te brengen.
Ook spint heeft zich weer gemeld. Een enkele teler is alweer begonnen met Pest in First hiervoor.

Copyright © Horti-Consult Int. All rights reserved.
 
Ons e-mail adres is:
info@horti-consult.nl
 
Aan deze nieuwsbrief kunnen geen rechten worden ontleend. Wilt u liever geen berichten meer ontvangen van deze mailinglist, klik dan op de link hieronder om u uit te schrijven:
uitschrijven op deze nieuwsbrief