paprika week 31 2016 Bekijk dit bericht in uw browser

Paprika week 31 2016



Algemeen

De gewassen zijn de laatste weken weer duidelijk harder groeien. Opvallend dit jaar is dat de gewassen zeker niet langer zijn dan anders eerder korter(een gevolg van het licht??). De gele rassen waren afgelopen week al meer aan het snijden, maar de rode rassen komen nu ook duidelijk op gang. De grofheid van de vruchten is duidelijk iets fijner geworden en ook de vorm is iets minder.
Kortom veel werk in de kas met snijden maar ook met het toppen en indraaien. De zetting is algemeen rustig doorgegaan en de verwachting is dan ook dat er geen grote gaten meer zullen ontstaan. Verder kunnen we toch stellen dat het warme weer verhoudingsgewijs weinig problemen heeft opgeleverd met brandplekken en neusrot.


Klimaat:

De komende week wordt er weer tijdelijk koel weer voorspeld. Afgelopen was zeker gezien het licht het etmaal gemakkelijk aan de hoge kant. Overdag mag de temperatuur gerust hoger worden zeker in de (na)middag. Voorkom wel een te broeierig klimaat door aan beide zijden en minimumraamstand in te stellen. Naar de voornacht zeker met vochtig weer afluchten om de temperatuur snel te laten dalen. In de ochtend met koelere nachten dat de temperatuur in de ochtenduren niet lager is dan 20-21 graden. Afgelopen weken merkte wel al dat wanneer in de ochtend de zon doorkomt de vruchten de neiging hebben tot natslaan. Zon blijft toch sterk waardoor de kastemperatuur snel kan doorstijgen in tegenstelling tot de vruchttemperatuur. Daarom in de ochtend wel snel luchten om deze snelle stijging te laten voorkomen.


Watergift:

Verandering in buitenomstandigheden vraagt ook om een ander druppelstrategie. Kortere dagen, warmere nachten (normaal), afnemende instraling, de hogere luchtvochtigheid en het hebben van meer gewas in de kas zorgen voor een andere waterbehoefte. Ook moeten we niet vergeten dat we per week een half uur aan daglengte per week verliezen.
Bij zonnig warm moet in de komende tijd tussen 11.00 en 14.00 nog steeds ruim water worden gegeven. Ook is het aan te raden om met grotere beurten te gaan werken in de ochtend om sneller drain te realiseren. De mat blijft immers droger(en dus voldoende zuurstof voor de wortels)en voor de Ec vindt er toch genoeg uitspoeling plaats. Bij overgangsweer naar een donkere dag blijft de mat immers in deze periode veelal te nat. Drastisch reageren op een donkere dagen is dan ook noodzaak om toch een intering te kunnen realiseren van 10%.
Start niet voor 9.00 uur en ga niet langer door dan 17.00-17.30 (met licht weer) en 14.00-14.30 uur met donker weer. Opvallend is dat waar planten voorzien zijn van 2 druppelaars er toch gemakkelijk een olifantpootje ontstaan. Een teken dat we bij paprika’s moeten oppassen met te nat telen.


Plagen:

Veel luizen en rupsen worden er nu gevonden. Vooral deze laatste komt nu zeer hard opzetten. Het gevaar is dat men nu het te druk heeft en of te lang wacht met ingrijpen. Rupsenuitwerpselen kunnen lastig te verwijderen zijn in de vruchten. Wacht niet te lang met het bestrijden. Kleine exemplaren zijn veelal gemakkelijker te doden dan grote. Daarnaast worden er nu ook wantsen gevonden. Met name de brandnetelwants kan in een korte tijd veel schade aanrichten. Hierbij groeien de koppen veelal niet meer door. Bij een appelwants zien we gaatjes in de kop(prikschade) welke later uitgroeien tot grotere gaten.


Tot nu toe wordt er weinig meeldauw nog gevonden, maar toch is het raadzaam om nu langer te gaan zwavelen. Vaak ontstaat de eerste schade bij niet meedraaiende potjes. Aandachtspunten; controleer of alle potten meedraaien, zorg dat de potjes maximaal halfvol zitten, vervang de zwavel als deze te vervuild is.


Copyright © Horti-Consult Int. All rights reserved.
 
Ons e-mail adres is:
info@horti-consult.nl
 
Aan deze nieuwsbrief kunnen geen rechten worden ontleend. Wilt u liever geen berichten meer ontvangen van deze mailinglist, klik dan op de link hieronder om u uit te schrijven:
uitschrijven op deze nieuwsbrief