(geen onderwerp) Bekijk dit bericht in uw browser


Wat is belangrijk !
Nog nooit is in
Tomaten Land Nederland zoveel

onrust
geweest als de laatste weken. Dit
als gevolg van het virus ToBRFV.( Tomato brown rugose fruit virus) . Vakbladen , media en hebben hier allen kenbaarheid aan gegeven en inmiddel hebben alle tomaten bedrijven het Hygieneprotocol tomaat versie 1.0 ontvangen. Als ieder die betrokken is bij de teelt en de afzet van tomaten zijn verantwoordelijkheid neemt moeten we,
zoals ook
het verleden
heeft laten zien , dit probleem in de tomaat beheerbaar te maken zijn.
Is
daarom belangrijk dat we open staan naar elkaar en het bespreekbaar houden en niet de deuren gaan sluiten.


Terug naar de werkvloer.
Voor veel bedrijven , onbelicht, begint de productie opgang te komen. Dit komt wel iets later dan verwacht. Door het donkere weer had de plant weinig over in de kop. De etmaal temperaturen bleven aan de lage kant. Gelukkig hebben de zonnige dagen van afgelopen week daar wat verandering in gebracht en laten de planten weer enig herstel zien.
Veel bedrijven staan
de planten nu op eind afstand. Om te voorkomen dat gewassen te vol worden wordt in de kop een blad weg genomen.
Voor meer
generativiteit in het gewas is het
nu opletten dat s`morgens tussen 8.00 en 11.00 uur het klimaat niet te dompig wordt. Vanuit een basis temp van 17 - 17,5 c wordt de dag temperatuur opgebouwd naar 19 - 20 c van 12.00 uur tot 18.00 uur. Middels een licht en lichtsom verhoging kan naar een middag temperatuur van 24 - 27 c worden gestreefd. Let er op dat het vochtdeficit vooral in de namiddag niet wegzakt als ramen gesloten blijven om temperatuur binnen te houden.
De hoogte van de buiten temperatuur en de afkoeling naar de nacht bepalen het tijd stip om naar de voornacht te gaan en hoe ver de voornacht mag afkoelen. Ras en grofheid vrucht bepalen hoe laag en lang de voornacht wordt aangehouden. Belangrijk is dat de plant bij zonop op dag temperatuur is.

Bij de belichte telers is het in deze periode juist belangrijk op groei te werken. Voor meer vegetatieve groei is het belangrijk de belichting juist meer af te bouwen of geheel uit te laten. ( uitzondering de bedrijven die over Led licht beschikken.)
Nu we de periode van april in gaan is het mogelijk gezien het licht nuiveau van deze maand om een extra vrucht bij het midden en grof segment aan te houden. Doe dit maximaal bij 4 a 5 trossen anders wordt de plant belasting in de zomer weer te groot.


Het meer licht in de maand april en een grote mate van uitstraling in de nacht maakt dat de wateropname
bij de planten veel groter wordt.
Pas de watergift en EC gift
hier op aan. Controleer elke dag de vochtgehalte op de grafiek en pas de start en stoptijd aan. Oordeel of een nacht beurt wel of niet aan de orde is.


Naast het al besproken ToBRFV virus hebben we nog genoeg anders ziekten om waakzaam op te zijn. Goed monitoren is een eerste vereiste om problemen niet groter te laten worden dan nodig is. Een perventieve bespuiting kan veel werk en narigheid voorkomen. Wacht daarom niet te lang met een eerste bespuiting.

Copyright © Horti-Consult Int. All rights reserved.
 
Ons e-mail adres is:
info@horti-consult.nl
 
Aan deze nieuwsbrief kunnen geen rechten worden ontleend. Wilt u liever geen berichten meer ontvangen van deze mailinglist, klik dan op de link hieronder om u uit te schrijven:
uitschrijven op deze nieuwsbrief