tomaat week 3 2017 Bekijk dit bericht in uw browser

Alle tomatenkassen weer groen !!!



-Bijna alle tomatenkassen zijn weer groen. Rond 10 januari zijn de laatste onbelichte teelten geplant. De laatste ronde is door de plantenkwekers over het algemeen een vrij generatieve plant afgeleverd, met over het algemeen wat te weinig bladmassa. Reden hiervoor was het feit dat de meeste planten vrij vroeg klaar waren waardoor er aan het einde van de afkweekperiode met vrij lage (nacht) temperaturen is gewerkt.
Een tweede probleem is ook wel de arbeidsvoorziening rond de kerstperiode bij plantenkwekers. . Resultaat hiervan is dat bepaalde werkzaamheden niet goed of vrij laat zijn uitgevoerd. Dit resulteerde soms toch in wat te ongelijk plantmateriaal, dat soms bij het afleveren ook nog wat te weinig was uitgesorteerd.
Een aandachtspunt voor de plantenkwekers,

-Na een wat donkerder weekje zijn we nu in vriezend weer beland. De komende dagen wordt er wat zon bij beloofd, dus de gewassen kunnen nu wat aansterken.

De december planters zijn al goed ingeworteld en beginnen gewas te maken , maar de januariplanters- vooral de getopte planten-moeten nog wat op gang komen.

-De huidige onbelichtte gewassen hebben nu vaak al redelijk wat bladmassa en wortels, maar nog een zeer geringe belasting. Dit betekent dat we bij een toename van de lichthoeveelheid veel groei kunnen verwachten. Neem daar het koude weertype bij dan kunnen er vrij zware vette gewassen ontstaan. Reageer nu dan ook goed door in de voor-en nanacht een lichtsomverhoging van 0,5-1 graad
in te stellen (300-500J) en overdag een lichtverhoging van 1-4 graden erbij te halen (150-250W)
Indien nodig mag er overdag ook nog een graadje lichtsomverhoging ingezet worden. Uiteraard mag in de nacht een lichtsomverlaging van 0,5 graad, b.v. bij een traject van 150-100Joules nog steeds ingesteld staan.

-De belichtte gewassen zijn al in balans, deze zullen minder op het licht reageren. Hier is het belangrijk om iets meer etmaal te maken bij hogere buitenlicht-waarden.
Kijk goed uw gewas aan, een gewas dat goed op de vrucht zit mag in de nacht (voornacht) verhoogd worden, hebben we wat meer generativiteit nodig, dan vooral op de dag hoger gaan.

Let wel op met lichtverhogingen overdag dat we niet te benauwd worden. Dit zal snel resulteren in gele bladpunten en/of zwakkere bladeren.

-Bij vooral de belichtte gewassen mag de temperatuur van het gietwater goed in de gaten gehouden worden. Gebruikt U koud water, b.v. uit een buitenbassin dan kan het gietwater bij zonnig weer (dan moet er meer water gegeven worden) te koud uit de druppelaar komen. Dit kan wortelproblemen veroorzaken.
Uiteraard geld dit ook voor niet belichtte teelten, maar daar wordt
minder gedruppeld, zodat het water in het leidingensysteem
nog wat kan opwarmen en minder koud op de pot komt.
Vooral bij belichtte teelten moet het uitgangswater minimaal 13 a 14 graden zijn bij vertrek vanaf de unit of voorraadbassin
naar de kas.

-Bij het schermgebruik mag de uitgangsregel zijn;
Des te zwaarder de plant, des te gemakkelijker het scherm wat langer dicht houden, bij een dun gewas moeten we eerder voor lichtinval kiezen .
Tussen 11.00 uur en 15.00 uur hebben we normaal ongeveer 70% van de dagelijkse lichthoeveelheid. In deze periode moet gemakkelijk voor licht gekozen worden.

-De komende weken neemt het licht snel toe, dus het is nu weer tijd om koppen bij te maken. Overdrijf dit niet, ga niet te snel te dicht. Vaak is het beter om in 2 fasen de koppen bij te maken.

-Ook met de CO2 moeten we niet overdrijven. Boven de 1000 ppm is er nauwelijks extra groei te behalen, terwijl bij hogere doseringswaarden
er
kans op
ophoping van schadelijke bijgassen
is. Zeker bij koud weer, en bij de belichters in de nanacht bij gesloten verduisteringsscherm is er weinig uitwisseling.
Een gehalte in de nanacht van 700 bij de belichters en van 1000 overdag (zowel bij belicht als onbelicht) zijn maxima.

Twijfelt U aan de kwaliteit van de rookgassen dan wat lager gaan zitten.
Regelmatig
wat tuinkers zaaien en in de kas plaatsen geeft een goede controle.

Copyright © Horti-Consult Int. All rights reserved.
 
Ons e-mail adres is:
info@horti-consult.nl
 
Aan deze nieuwsbrief kunnen geen rechten worden ontleend. Wilt u liever geen berichten meer ontvangen van deze mailinglist, klik dan op de link hieronder om u uit te schrijven:
uitschrijven op deze nieuwsbrief