Wordt de nieuwsbrief niet goed weergegeven? Klik hier voor de webversie


Nieuwsbrief voorjaar 2022

Veel van hetzelfde...

Het klinkt niet echt spannend, veel van hetzelfde, maar wij zijn er heel blij mee. Natuurlijk maken we bij DK op verzoek ook unieke stukken, maar iets repeterend maken betekent dat we de bestaande mallen kunnen hergebruiken en dat werkt een stuk sneller. Vooral de vraag naar opslagtanks, watermeterputten en (vis)bakken in alle soorten en maten houdt onverminderd aan en dus draait de productie op volle toeren. En is het u opgevallen dat er op steeds meer daken PolyStyle dakkapellen verschijnen? Mensen werken meer thuis en dan is dit een eenvoudige manier om snel betaalbare extra (kantoor)ruimte te creëren. Het is een fraai alternatief voor (verouderde) houten opbouwen en past in de duurzaamheidsplannen van veel huiseigenaren die hun woning energiezuiniger willen maken.

Moderne spuitrobot in gebruik genomen

Polyester wordt bij DK door ervaren vakmensen verwerkt en dat zie je terug in het eindproduct dat echt tientallen jaren meekan. “Spuitwerk was altijd handwerk en dat zal het voor een deel ook blijven,” verklaart Pascal van Dam, “maar robotiseren is de toekomst.”

In december 2021 hebben we onze eerste spuitrobot aangeschaft. Het is een pilotproject dat intensief wordt begeleidt door Dennis Stuij van CT Platon (CTP). “Mijn vader leverde indertijd de allereerste polyester spuitapparatuur voor Bijl en sindsdien zijn er vele gevolgd. We zijn ook al sinds de start van DK Polyester de vaste leverancier voor alle spuitequipment hier,” zegt Dennis. “Het productassortiment is door de jaren heen steeds verder uitgebreid en sinds vier jaar leveren we ook spuitrobots van het Italiaanse kwaliteitsmerk Epistelia. Dat had zijn sporen al verdiend in de verfindustrie en heeft de producten doorontwikkeld voor de polyestersector. Robotiseren wordt steeds belangrijker, omdat vakmensen moeilijk te krijgen zijn. Dan is het goed om te kijken welke processen je kunt automatiseren. Zeker voor repeterend werk loont dat al snel.”

Dennis Stuij - die CTP samen met zijn broer runt - is de afgelopen maanden kind aan huis bij DK. “Om de robot optimaal af te stellen én om demo’s te geven aan partijen die de robot in de praktijk willen zien werken. Dit type laat zich makkelijk programmeren. In feite leren we de robot wat ie moet doen. Je doet het eenmalig voor en daarna doet ie het na. Dat betekent dus wel dat je dit door experts moet laten doen, want alleen als je het goed aanleert, doet ie het goed na. Wat dat betreft is DK de ideale proeftuin om deze spuitrobot in de praktijk te testen. Dit is de eerste spuitrobot in zijn soort die in Nederland operationeel is. Ik leer van DK, de mensen van DK leren van mij en Epistolio leert van onze ervaringen en kan zo de robot optimaliseren.”

De spuitrobot kan voor veel verschillende producten worden toegepast. “Maar enkelstuks, zoals dakkapellen die per keer qua formaat afwijken, die blijven we gewoon handmatig spuiten in de spuitcabines,” geeft Igor Knook aan.

“Als je af en toe wat te spuiten hebt dan ga je niet over dit soort geavanceerde apparatuur nadenken,” zegt Dennis, “maar bij DK spuiten ze jaarlijks honderden tonnen hars weg en dan kun je grote voordelen behalen. Ik ben ervan overtuigd dat er hier binnen afzienbare tijd meerdere robots staan. Niet ter vervanging van vakmensen, want die blijven nodig, maar wel om mét behoud van kwaliteit efficiënter te kunnen produceren.”

Eelco leeft voort in alle mooie dingen die hij maakte

Ongeveer alles aan de wand in het pand van DK is van de hand van Eelco Snoeck. “Een visual designer of interaction designer? Ik noem hem liever een kunstenaar,” zo vertelt Igor Knook die terugblikt op het leven van zijn goede vriend die op 14 mei 2022 op 51-jarige leeftijd is overleden.

Vanaf het moment dat Pascal en ik startten met DK is Eelco verantwoordelijk geweest voor de grafische vormgeving. Hij was het creatieve brein achter onze huisstijl. Hij bedacht de lay-out van de website, de nieuwsbrieven, muismatten etc. Het ging nog veel verder, want hij kon spelen met beelden en bewerkte foto’s op een manier zoals alleen hij dat kon. De schilderijen die de muren sieren in ons kantoor, kantine, showroom en spreekkamers, het ontwerp van de jubileumtaarten en de jubileumposter die elk jaar wordt geactualiseerd. Helaas praat ik in de verleden tijd. Hij was niet bij ons in dienst, maar hij maakte vanaf dag één deel uit van de DK-familie. Daarom zal zijn mooie bedrijfslogo - deeel - tot in lengte van jaren op de poster prijken.

Nu ik de balans opmaak, merk ik pas echt hoeveel Eelco voor DK heeft betekend want overal kom ik hem tegen. Op onze bedrijfsauto’s staat zijn handtekening, net als op het briefpapier, de website en natuurlijk de prachtige schilderijen. Ik gaf met een half woord aan wat ik ongeveer wilde en hij vulde het in alsof ie mijn gedachten kon lezen. Misschien was dat ook wel zo, want we kenden elkaar door en door en waren vrienden voor het leven.

Eelco ken ik al sinds de lagere schooltijd en met onze hechte vriendengroep genoten we van al het moois dat het leven biedt. Maar het leven is niet altijd eerlijk. Op 8 juli vorig jaar zakte hij ineens in elkaar tijdens een gezellige barbecue en na onderzoek in het ziekenhuis bleek het helemaal fout te zijn. Hoe kan het, hij had de beste conditie van ons allemaal. Als we in het Oostenrijkse Sankt Anton gingen wintersporten dan moest hij - als enige snowboarder tussen allemaal skiërs - af en toe meters omhoog klunen. Dat deed ie met een gemak en een grote glimlach, alsof het hem nul moeite kostte. Hij was een rasoptimist en niets kon hem klein krijgen. Zelfs toen de onheilspellende diagnose - een glioblastoom, een zeldzame kwaadaardige hersentumor met hoegenaamd geen kans op genezing - werd gesteld, bleef hij positief. “Als iemand tegen me zegt dat iets niet kan, vraag ik me altijd af wat er wel mogelijk is,” zo zei hij me en zo zat Eelco ook echt in elkaar.

Toen hij hoorde dat er een experimentele levensverlengende behandeling mogelijk was, ging hij er vol voor. Hij meldde zich direct aan als proefkonijn, zoals hij het zelf noemde. Gericht wegbranden van de tumor met laserlicht, niet zonder risico maar niet schieten was voor hem geen optie. “Ze hebben 6 uur lang in mijn hoofd zitten lasergamen,” zo vatte hij de levensgevaarlijke operatie in één zin lachend samen. Daarna maandenlang chemo’s en bestralen én hopen op het beste. Helaas mocht het niet baten. Hij heeft geknokt, maar deze strijd was niet te winnen.

Eén van je laatste klussen was recentelijk de subtiele facelift van het logo van DK waar we weer jaren mee vooruit kunnen. Je was een op-en-top vakman. Dank voor alles wat je voor DK hebt betekend én dank voor je onvoorwaardelijke vriendschap. Je was, je bént een wereldgozer We missen je nu al, maar vergeten je nooit.

Nieuwjaarsborrel in april

Van verdrietig nieuws over Eelco, naar vrolijk(er) nieuws en dat zou hij ook zo willen. Corona zette een tijd lang de toon en er wordt door de overheid zelfs serieus overwogen om bijvoorbeeld carnaval in het vervolg in de zomer te gaan vieren. Feit is dat de kans op besmettingen in de warmere maanden van het jaar een stuk kleiner is en dat was voor ons aanleiding om de nieuwjaarsborrel te verplaatsen naar april. Dat was even wennen, maar zeker zo gezellig. Op vrijdag 15 april hebben we met het personeel plús aanhang getoost op een voorspoedig 2022. De coronaregels waren dermate versoepeld dat het eindelijk weer mocht en er gold ook niet langer een verplichte eindtijd en daar heeft menigeen dankbaar van genoten. Het voordeel van toosten op een nieuw jaar als je al vier maanden onderweg bent, is dat je ook al kunt zien hoe het jaar zich ontwikkelt. In de vorige nieuwsbrief maakten we er al melding van dat de prijzen enorm fluctueren. Sinds de oorlog in Oekraïne is de grondstoffenschaarste nog verder toegenomen, maar vooralsnog draait alles aan onze kant soepel door en we zijn tevreden met de omzet en orderintake tot nu toe.

Week 32 zijn we gesloten en genieten wij van de zomer

De zomer lonkt en iedereen is volop aan het plannen, want we mogen weer zonder reisrestricties op vakantie. In week 32 kunt u ons overal ter wereld vinden, behalve op de zaak. We draaien die week geen productie en leveren geen goederen uit. Daarna gaan we met alle plezier en goed uitgerust weer voor u aan de slag. Let wel, in verband met vakantie van het personeel is er gedurende week 31 tm week 34 verminderde productie waardoor levertijden langer kunnen zijn.

Wilt u de nieuwsbrief niet meer ontvangen? Klik hier om u af te melden